fredag, juli 05, 2013

Min semesterläsning - den slutgiltiga läslistan


Jag ska ha semester i fyra veckor och jag ska inte åka någonstans, så utsikterna att få många ostörda lästimmar är mycket goda. Som vanligt är listan med lektyr galet lång. Först och främst vill jag läsa två riktigt tjocka böcker: Liberty av Jakob Ejersbo samt Fria män av Nobelpristagaren Halldor Laxness (klart att en gammal Nobelpristagare måste betas av, jag får inte glömma min läsutmaning i år). Förutom dessa två böcker har jag bestämt mig för En storm kom från paradiset (Johannes Anyuru), Allt går sönder (Chinua Achebe) och Ravensbrück (Steve Sem-Sandberg). De har jag velat läsa länge, länge! Just det, det finns en bok till att nämna - jag håller ju fortfarande på med Anna Karenina som strölektyr då och då och det vore inte dumt att bli klar med den. Men inte nödvändigt.

När det gäller ljudböcker ska jag först lyssna klart på Khaled Hosseinis nyutkomna roman Och bergen svarade som jag tycker är mycket fin. Sedan blir det Bokklubben vid livets slut (Will Schwalbe), redan nedladdad och klar i mobilen. Jag har också laddat ner en tjeckisk ljudbok som innehåller Franz Kafkas brev till Milena Jesenská och tanken är att jag lyssnar på den parallellt med läsningen av Ravensbrück som handlar om Jesenská. Lite av ett Kafka-tema alltså, apropå att det är 130 år sedan han föddes. Det känns som att det kan bli en lyckad kombination.

Jag har också börjat lyssna på Madame Bovary av Flaubert som radioföljetong i P1 (se gårdagens inlägg). Eftersom jag har den inbundna boken har jag genast lagt fram den också för att bläddra i den och för att läsa om/markera intressanta stycken. Dessutom är Sara Danius inledning ett läsmåste, tycker jag.Jag tror att jag har en trevlig boksommar framför mig, oavsett vad det blir för väder. Vad ska du läsa?