onsdag, maj 08, 2013

Oflyt på ljudboksfronten och två besvikelser

Jag har inget bra flyt nu när det gäller ljudböcker. På tio dagar har jag påbörjat två ljudböcker och gett upp båda två efter cirka ett par timmars lyssnade eftersom de inte fångade mig. Det var Kristian Lundbergs En hemstad och Uppdrag Sweet Tooth av Ian Mcewan.

Medan jag tyckte väldigt mycket om Yarden av Lundberg och även om Och allt ska vara kärlek, känns En hemstad bara som en upprepning och omtagning av samma tema. Jag såg fram emot denna nya roman, men blev besviken, inte minst över författaruppläsningen. Jag tycker att Lundbergs uppläsning är alldeles för monoton. Kristian Lundberg "skriver för att komma hem" och det är ju en vanlig anledning till självbiografiskt författande men han rör sig alldeles för mycket i cirklar. Han går alldeles för mycket runt i sina egna fotspår. Eftersom han har svårt att placera sina minnen i tid och sig själv i åldrar, bär kapitlen gatunamn. Intetsägande, om ni frågar mig, och det hjälper inte att boken är - ska vara - en berättelse om Malmö. En hemstad har ett mycket angeläget ämne (social utsatthet och utanförskap) men formen och uppläsningen satte käppar i hjulet för att jag skulle bli fångad av den. Därför tröttnade jag efter ett par timmar. Tyvärr Kristian Lundberg, den här boken når inte Yarden ens upp till knäna.

Och Uppdrag Sweet Tooth av Ian Mcewan? En medioker roman. Inte dålig men inte heller särskilt bra. Jag gav den en chans (på Ian Mcewan´s tidigare mycket goda meriter) men den var inte värd mer av min dyrbara lästid. Så tack och hej för denna gång, det blir väl fler böcker.