fredag, mars 22, 2013

Inför mitt årliga Tjeckienbesök

I år ska jag fira påsk i hemstaden Brno i Tjeckien, ett år har gått igen och jag ska hälsa på mamma och syster med familj och några gamla kompisar. Ni kanske invänder att jag skulle kunna åka dit ner oftare än bara en gång om året, Tjeckien ligger ju så nära och att flyga är billigt, men vet ni, det vore ett långt kapitel att förklara. Det är bra som det är.

Så här veckan före avfärd ägnar jag mig åt det som varje boknörd ägnar sig åt inför en resa oavsett längd och mål, nämligen planeringen av lektyren. Valet ser ut att bli så här:

På surfplattan: Liknelseboken av P O Enquist (Läsning för hemmakvällar med mamma när hon tittar på sina otaliga tv-serier. Kommer att bli underbart!)

I hörlurarna: Fråga pappa av Jan Balabán och Jag tjänade kungen av England av Bohumil Hrabal (Jag ska lyssna på dem i tjeckisk uppläsning, mest när jag förflyttar mig med spårvagn, buss och lokaltåg. Ser mycket fram emot öronläsningen!)

Pocket: Anna Karenina av Leo Tolstoj (Ska läsas under flygresorna då den är nästa bokcirkelbok. Det blir en ganska efterlängtad men ständigt uppskjuten omläsning, första gången jag läste Anna Karenina var jag knappt tjugo. Mycket nyfiken på vad det blir för återseende. Det enda jag är lite orolig för är hur det kommer att funka med pocketutgåvans pyttelilla text. Mina ögon är inte vad de en gång varit.)

Vad tycks? En ganska bra boklista, eller hur?

När jag är i Brno försöker jag alltid att så fort som möjligt ta mig till min favoritbokhandel i alla kategorier: två våningar fullproppade med litteratur, konst på väggarna, beläst personal och ett supertrevligt café (med gratis wifi) bland bokhyllorna. Det är den typen av bokhandel som nästan har dött ut i Sverige, så jag ser till att insupa atmosfären må ni tro.
Jag har också presenterna till några "utvalda" personer klara. Mina två tjejkompisar ska få varsin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (på tjeckiska, så klart) och mamma ska få den fantastiska tjeckiska romanen The Goddesses of Žítková av Katerina Tucková (jag skrev om romanen här).

Resan kan börja...