lördag, februari 16, 2013

#väljvarasnäll och få en chans att vinna boken "Undret"

Den 1 mars ger bokförlaget Brombergs ut en, tror jag, ganska så speciell bok. Den heter Undret och är skriven av amerikanskan  R.J Palacio. Enligt förlaget har boken en tendens att locka lika mycket till skratt som gråt. Vad handlar den då om?

Den handlar om pojken Auggie som föds med ett deformerat ansikte. Egentligen var det ingen som trodde att han ens skulle överleva sin egen födsel men det gjorde han. Auggie bor i Brooklyn tillsammans med sin charmiga, något neurotiska familj och när boken börjar håller hans föräldrar precis på att diskutera huruvida det är dags för Auggie att börja i en vanlig skola. De har tidigare hållit honom borta från skolan i rädsla för vilket bemötande andra barn skulle ge pojken. Men nu är han 11 år då tycker föräldrarna att det ändå är dags. Det är här som Auggies och hans familjs stora äventyr tar sin början. Auggie beskrivs som smart, med självdistans och som expert på att läsa av andra människors reaktioner.I USA har man gjort en kampanj kring boken under hashtagen #choosekind, vilket inspirerar förlaget att göra något kring boken här i Sverige också.
 
De kickar nu igång en egen kampanj under #väljvarasnäll. Där kommer de att samla människors personliga berättelser om snällhet. Det handlar om att inte underskatta betydelsen och vikten av att vara snäll. Det är ju så viktigt att se de små handlingarna i vardagen som gör oss glada!
 
Alla som vill berätta om ett tillfälle då man själv gjorde något extra för någon annan (men ocksså om när man kanske inte var snäll alls och skämdes efteråt) är välkomna att delta i kampanjen #väljvarasnäll.
 
Bokförlaget kommer att allt eftersom lyfta fram berättelserna kring temat. För att sprida kampanjen på bästa sätt har de skapat facebooksidan Välj vara snäll där man bl.a. kan se trailern och läsa citat från boken. I Undret av R.J. Palacio får eleverna i skolan en levnadsregel varje månad som de ska fundera lite extra kring och de här reglerna återges också på sidan (inklusive en liten utmaning till sidans läsare).


Och så blir det tävling förstås! Man kan vinna boken Undret genom att på valfritt sätt dela kampanjen i sociala medier (t.ex. gilla den på fb) eller blogga om den om man har en blogg. Om du vill berätta din historia om snällhet, gör du det dock helst direkt till Bromberg (om jag har förstått det rätt).

Undret verkar vara en fin och läsvärd bok, tycker jag, så lägger in den på min vill-läsa-lista. Kampanjen verkar vara trevlig den med. Eller vad tycker du?