söndag, februari 10, 2013

Ett tjeckiskt boktips: "Fråga pappa" av Jan Balabán

 
Nyligen har det lilla bokförlaget Aspekt som har samtida tjeckisk litteratur som specialitet gett ut romanen Fråga pappa av Jan Balabán. Eftersom jag ännu inte har läst boken får det räcka med förlagets presentationstext så länge:


Efter faderns död börjar det dyka upp ursinniga brev. I breven anklagas den döde för att ha gått kommunistregimen till mötes och för att ha åsidosatt sin plikt som läkare. Det tvingar modern och de tre vuxna barnen att omvärdera sitt förhållande till honom. Ligger det någon sanning bakom? Vad är rätt och vad är fel? Hur mycket kan man ge efter utan att förlora sin heder?
De stora existentiella frågorna genomsyrar Jan Balabáns författarskap. Hans sista roman Fråga pappa är fylld av smärtsamma reflektioner, förtätade dialoger och mättade tystnader.

Fråga pappa publicerades tre månader efter Jan Balabáns död (1961-2010) och belönades med det prestigefyllda Magnesia Litera-priset 2011. Romanen blev årets bok 2010. Mer om författaren som räknas till de bästa efter kommunismens fall kan du läsa här.