måndag, februari 11, 2013

Årstafrun Märta Helena Reenstierna och hennes dagbok på facebook

Det finns mycket saker på facebook, det är inget nytt. Men när facebook är som bäst kan man följa/gilla sidor som Årstafrun Märta Helena Reenstierna. Vem var denna kvinna som levde 1753-1841? Innan jag börjar skriva det här inlägget googlar jag lite och finner en artikel i PopulärHistoria:

"Samtidigt som Jane Austen skrev sina romaner om livet på den engelska landsbygden, satt en svensk adelskvinna vid namn Märta Helena Reenstierna och förde dagbok på Årsta gård utanför Stockholm. Hennes penna var minst lika vitter och vass – i nästan femtio år, mellan 1793 och 1839, kan man följa hennes betraktelser: om den barbariska avrättningen av Marie Antoinette, om skålar som höjs till Napoleons ära, om lidandet under 1809-års krig och om både Gustav III och hans ”ovärdige” son Gustav IV Adolf. Men det kanske mest fascinerande är berättelsen om hennes privata värld, om lata pigor, sturska och fullsupna drängar, lysande fester i stan, vänskapen med Bellman och glada utflykter till Drottningholm. Om allt detta skrev hon i sin omfattande dagbok, en riktig kulturhistorisk guldgruva som renskriven fyller femtusen sidor."


Syftet med mitt inlägg är att tipsa er om att man kan följa Årstafrun på facebook och ta del av hennes dagboksanteckningar dag för dag där. Det är intressant, lärorik och spännande, som ett fönster på glänt rakt in i det förgångna. Dessutom uppvisar texterna litterär kvalitet. Som sagt, jättespännande.

Jag hittar också ett kort inlägg om Årstafrun hos Ingrid.