onsdag, februari 27, 2013

50 år sedan Sylvia Plath tog sitt liv och jag tänker på hennes böcker

2009 var året då jag "upptäckte" Sylvia Plath och hennes författarskap. Sedan dess är hon även för mig en av de bästa. Eftersom det är 50 år sedan hon begick självmord, tänker jag lite extra på henne. Jag tittar igen på det fina youtube-klippet In Memory of Sylvia Plath och tänker på hennes dikter och på Glaskupan. På youtube finns för övrigt hur många klipp som helst där man kan höra Plath själv läsa sin poesi. Lite magiskt blir det att höra hennes röst. Som om hon talade till en från den andra sidan. Något jag ångrar i detta nu är att jag inte köpte Ariel som finns i nyöversättning, jag höll den i handen på bokmässan i fjol...

Jag tänker också på hennes dagböcker och anteckningar och hur det var att läsa dem och går till och med tillbaka till mina gamla blogginlägg som finns samlade under kategorin Sylvia Plats dagböcker. Jag skrev fyra läsrapporter under tiden jag läste dagböckerna. Glaskupan bloggar om den här, poesin här.

Har du läst något av Sylvia Plath?