tisdag, januari 01, 2013

Projektet Kill nobla hyllvärmare

Hyllvärmare som breder ut sig allt mer är egentligen inget som på allvar bekymrar mig, men lite skönt vore det ju ändå att minska antalet något. När jag senast betraktade beståndet märkte jag att det fanns ett antal nobla hyllvärmare (nobla i betydelsen böcker av Nobelpristagare) och då slog det mig att här fanns det ju material till en personlig läsutmaning inför 2013. Så får det bli! Jag döper projektet till Kill nobla hyllvärmare (och ja, när det gäller rubriken har jag inspirerats av Ord och inga visor). Fast jag använder begreppet "hyllvärmare" i en något vidare bemärkelse eftersom tre(*) av böckerna har inte alls stått länge i bokhyllan. Men de har god potential att bli hyllvärmare om jag inte lägger manken till. Och huruvida en e-bok(**) kan bli en hyllvärmare är också en ganska tså eoretisk fråga.
Under 2013 tänker jag således läsa föjlande hyllvärmande böcker författade av Nobelpristagare:
Vitlöksballaderna* av Mo Yan (redan påbörjad)
Markernas herre av Isaac Bashevis Singer
Den räddade tungan* av Elias Canetti
Bockfesten av Mario Vargas Llosa
En ensam människas bibel av Gao Xingjian
Fria män** av Halldór Laxness
Kärlek i kolerans tid av Gabriel Garcia Márquez
Bergtagen* av Thomas Mann


Hoppsan, nu har jag visst avlagt ett nyårslöfte.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Bekymmer?? De är ju skatter!

Jessica (ord och inga visor) sa...

Hm, jag har haft projekt kill hyllvärmare sen september 2011 nu, antar att det är det du inspirerats av? Den som bara vill läsa hyllvärmare i allmänhet kan alltså delta i det projektet som kommer pågå typ för alltid. :)

bloggbohemen sa...

Nobelpristagare är ju sådant som man borde läsa, men i ärlighetens namn lockar det mig inte särskilt. Tyvärr. Har dock precis påbörjat en av Mo Yans böcker, Ximen Nao och hans sju liv. En aning skruvad hittills ...

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Hannele: Ett kärt bekymmer :-)

Jessica: Ja visst jag, det är du som har det. Jag visste att jag sett rubriken nånstans men kunde för mitt liv inte komma på var. Hoppas att du inte har tagit illa upp mitt "stöld". Jag ändrar i inlägget och till en länk.

Bloggbohemen: Borde och borde, jag tycker inte att det råder något tvång. Vill man så läser man, vill man inte så låter man bli. Böckerna på min lista är jag intresserad av i första hand för att de är de böcker de är, i andra hand för att de är skrivna av Nobelpristagare. Men visst har jag det som ett livslångt projekt att läsa något av alla Nobelpristagare, även om jag tar det med ro.

Nobelgrottan sa...

Här får du ett smakprov på En ensam människas bibel, varsågod!

http://nobelgrottan.se/Gao_Xingjian_bocker.html