tisdag, januari 01, 2013

Projektet Kill nobla hyllvärmare

Hyllvärmare som breder ut sig allt mer är egentligen inget som på allvar bekymrar mig, men lite skönt vore det ju ändå att minska antalet något. När jag senast betraktade beståndet märkte jag att det fanns ett antal nobla hyllvärmare (nobla i betydelsen böcker av Nobelpristagare) och då slog det mig att här fanns det ju material till en personlig läsutmaning inför 2013. Så får det bli! Jag döper projektet till Kill nobla hyllvärmare (och ja, när det gäller rubriken har jag inspirerats av Ord och inga visor). Fast jag använder begreppet "hyllvärmare" i en något vidare bemärkelse eftersom tre(*) av böckerna har inte alls stått länge i bokhyllan. Men de har god potential att bli hyllvärmare om jag inte lägger manken till. Och huruvida en e-bok(**) kan bli en hyllvärmare är också en ganska tså eoretisk fråga.
Under 2013 tänker jag således läsa föjlande hyllvärmande böcker författade av Nobelpristagare:
Vitlöksballaderna* av Mo Yan (redan påbörjad)
Markernas herre av Isaac Bashevis Singer
Den räddade tungan* av Elias Canetti
Bockfesten av Mario Vargas Llosa
En ensam människas bibel av Gao Xingjian
Fria män** av Halldór Laxness
Kärlek i kolerans tid av Gabriel Garcia Márquez
Bergtagen* av Thomas Mann


Hoppsan, nu har jag visst avlagt ett nyårslöfte.