tisdag, januari 29, 2013

Nobelgrottan: Det finns en Nobelbok för alla

Nobelgrottan är namnet på ett lika ambitiöst som älskansvärt projekt som i och för sig ännu är i sin linda, men redan visar tecken på vilken spännande, användbar och intressant hemsida det kommer att bli. Vad finns/kommer att finnas där? Faktainformation, bilder, författarcitat, länkar till andra relevanta sidor, frågesport mm. Förhoppningsvis ska det bli en levande och inspirerande sida som jag kommer att följa med glädje och nyfikenhet. Bakom sidan står en enda person, en entusiast och bokälskare av kött och blod, och jag hoppas och håller tummarna att luften inte går ur henne. Heja heja!

Jag citerar informationen från Nobelgrottans välkomstsida:

Syftet med Nobelgrottan är att skapa en levande plats där allt relevant för Nobelpriset i litteratur kommer att finnas, samlat som en kunskapskälla och inspiration för litteraturälskare och för dem som förhoppningsvis blir det. Det finns en Nobelbok för alla!

Nobelpriset i litteratur är det mest prestigefyllda litteraturpriset i världen. Traditionen kring utdelningen av Nobelpriset i litteratur präglas av högtidlighet och glans. Den betydelsebärande ytan förknippas med finkultur. Nobelgrottans ambition är att öppna finkulturens dörr så att fler känner sig manade att gå in och hitta sin bok och inspiration.

Vad jag främst gillar med idén är detta sista: att inspirera vanliga och kanske lite ovana läsare till att våga välja en bok skriven av en Nobelpristagare.

Nobelgrottan finns också på facebook och sedan jag klickade på gilla-knappen har jag fått njuta av ett flertal fina citat ur olika litterära verk, även en och annan favorit (t.ex. Kristin Lavransdotter).

Så, nu ska jag ta och roa mig med att göra en quiz eller två, får se hur det går.

2 kommentarer:

Nobelgrottan sa...

Känner en stor ödmjukhet inför att du uppmärksammar mitt projekt såhär i din blogg. Det är hedrande. Vilken fin överraskning. Tack! Min första reaktion var att jag övergavs av ord, så jag visste inte vad jag skulle säga. Men jag ska ändå säga att man blir peppad av uppmärksamhet och jag jobbar för fullt med Nobelgrottan. Sajten kommer att fortsätta växa för varje dag. Min drivraft och önskan är att så många som möjligt ska kunna ha nytta & glädje av den. Att nå ut till ovana läsare är en sak som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill bygga upp en mötesplats för olika typer av läsare. Det finns så många Nobelböcker så det är ingen överdrift eller klyscha att säga att det finns en Nobelbok för alla. För det finns!

Jag vill också försöka samla så många nyttiga och relevanta länkar som möjligt. Det blir både praktiskt och heltäckande när man på ett och samma ställe hittar allt (ja, nästan allt) om det man är intresserad av i stället för att surfa runt och leta. Och då ska jag, bland annat länka till dina blogginlägg om Nobelböcker. Jag tycker om ditt förhållningssätt till det du gör och dina recensioner håller klass.

Jag är också ute efter att – om det nu finns – hitta bloggar som recenserar ljudböcker. Har du eller någon av dina läsare tips så tackar jag och tar emot

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag håller verkligen tummarna för ditt projekt, ditt engagemang är fantastiskt. Lycka till!