torsdag, januari 03, 2013

Mina 15 bästa läsupplevelser under 2012

Att välja ut de femton bästa böckerna som jag läste 2012 är svårt, men jag gör ett försök. Titlarna på listan är utan inbördes ordning, de är liksom bäst allihop eftersom de alla, på olika sätt, har berikat mig för all framtid. Självbiografier och faktaböcker lämnar jag utom tävlan för att göra valet lite lättare för mig, fast det finns starka bubblare där också. Så, tadddaaaaa, här är mina 15 bästa läsupplevelser under 2012:

1. Möss och människor av John Steinbeck
2. Korparna av Tomas Bannerhed
3. Agaat av Marlene van Niekerk
4. Stål av Silvia Avallone
5. Farenheit 451 av Ray Bradbury
6. 1984 av George Orwell
7. Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell
8. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
9. Röde orm av Frans G. Bengtsson
10. Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson
11. Passionen av Jeanette Winterson
12. Kupé nr 6 av Rosa Liksom
13. Vi kom över havet av Julie Otsuka
14. Ansikten i vattnet av Janet Frame
15. Min kamp 2-5 av Karl Ove Knausgård

Sedan vill jag dela ut "priset" för 2012-års största läsutmaning och det går, inte alldeles oväntat, till Ulysses av James Joyce.

Vilken eller vilka är de bästa böckerna som du läste förra året?