torsdag, januari 03, 2013

Koltrasten som trodde att den var en ambulans

Den här boken är ett perfekt exempel på hur en bra, rolig, oväntad och underfundig titel kan fånga en potentiell läsares uppmärksamhet och väcka nyfikenhet inför vad boken innehåller. Koltrasten som trodde att den var en ambulans av journalisten och författaren Anders Mildner är en fängslande resa genom vår ljudande omvärld. Hur låter världen, hur lät den i det förgångna och vart är vi på väg med alla ljud vi producerar vad vi än gör?

Genom att på ett friskt och välavvägt sätt blanda fakta och personliga reflektioner berättar Anders Mildner om alla möjliga sorters ljud och hur de inverkar på våra liv. Fågelsång, musik på stenåldern, bilar, naturens ljud, reklammusik, buller och skrik, ljudvågor som vi uppfattar som tryck men inte hör, spöken, valar med hörselskador eller ljudföroreningar som klassfråga är några av sakerna som tas upp i boken och jag försäkrar er att den är en bladvändare. Jag vet inte hur ofta jag hummade ett oj, jaha eller nämenärdetså för mig själv medan jag läste, men det var ofta. Det är lätt att bli fascinerad av ljudvärlden, jag lovar.

Jag blev mycket fängslad av allt jag fick veta om ljud och hur ljud påverkar/har påverkat kulturer och samhällen och det inte bara när det gäller musik, kyrkklockor och teknik, utan också till synes oförklarliga fenomen så som t.ex. spöken och olika synvillor.

Jag blev omskakad också, särskilt av kapitlen som handlar om ljudnivåer i städerna och på förskolor och skolor. Jag blev chockad över de tydliga samband som finns mellan nivåer av ljudföroreningar och inlärning och hur ljudnivåer och buller i allra högsta grad är en klassfråga. Tysnad är en lyxvara som bara de välbärgade har råd att skaffa sig (så har det varit länge genom historien). Man får veta hur det kommer sig och varför det har blivit så och det är bl.a. därför jag tycker att boken borde vara obligatorisk läsning för alla beslutsfattare, rektorer, lärare och föräldrar. Visste du att dagens tioåringar kommer att vara den generation som mest kommer att bli drabbad av hörselskador? Konsekvenserna syns redan! Förlåt, jag vill inte ge sken av att Koltrasten som trodde att den var en ambulans skulle vara någon skrämsel- eller domedagsbok. Inte alls. Den är lättsam och ofta rolig, men fakta är fakta och de är lite skrämmande ibland. Anders Mildners välskrivna bok väcker många tankar och reflektioner och det är bara nyttigt.

Jag har förstått att lyssna och höra inte alls är samma sak. Jag ska bli bättre på att lyssna för en sak har Anders Mildner lärt mig - det finns många ljud som vi inte hör men som är värda att lyssna till. Man får lära sig det, träna sig själv i att höra vissa ljud.

Uppdelningen av boken är systematisk och strukturerad och informationen i de enskilda kapitlen bildar slutligen en sammansatt helhet. Jag uppskattar att det i varje aspekt finns ett historiskt perspektiv eftersom det är spännande att också röra sig längs en tidsaxel.

Jag har, lämpligt nog, lyssnat på Koltrasten som trodde att den var en ambulans eftersom den finns även som ljudbok i skicklig och välljudande författaruppläsning. Om du vill läsa boken på vanligt sätt men ändå höra författaren prata om boken och ljud som ett samhällsproblem, kan jag tipsa om ett reportage i SR P1.

Lyssna: Är ljud ett samhällsproblem?


Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.