Ungdomsgäng som
dricker, knarkar, slåss och rånar är företeelser som vi
vanligtvis förknippar med städernas socialt utsatta förorter, men
i Jonas Malmborgs debutroman Fältöversten befinner vi oss i
Stockholms innerstad.
Under de sista sommarlovsveckorna 1987 träffar 13-årige Jakob för första gången killarna från det ökända Fältagänget, de som bor i hyreslägenheterna i det nybyggda mönsterkvarteret Fältöversten och vars föräldrar befinner sig längst ner på samhällsstegen. Jakob kommer från en välbärgad familj men föräldrarna är alldeles för upptagna med sitt. Han är osäker och ensam och dras till de tuffa killarna vars värld verkar så mycket mer spännande, om än också skrämmande. Under läsåret som följer blir gemenskapen med Fältagänget det enda viktiga och snart är Jakob verkligen ute på hal is.
Författaren skildrar flera olika ungdomars liv. I tur och ordning intar de plats på scenen, utsatta för vuxenvärldens svek. Risken att hamna snett tar inte hänsyn till samhällsklass men när det är dags att veckla ut skyddsnätet, uppstår det påtagliga skillnader. Jonas Malmborgs roman handlar om det svenska klassamhället och om ett bostadspolitiskt experiment som misslyckades.
Vid sidan om fiktionen innehåller boken tidningsartiklar, intervjuer, polisrapporter, statistik och domstolsprotokoll och det märks att Malmborg är journalist. Som skönlitterär författare misslyckas han tyvärr med gestaltningen. Personerna blir aldrig riktigt levande och deras tankar och känslor förblir bara ord på papper, de når inte hjärtat. Det är synd att språket saknar den kraft som krävs för att lyfta och bära det tunga och viktiga ämnet som Fältöversten handlar om. Men det är ändå en intressant roman och lovande debut.
(Denna recension publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2013-01-15. Här på bloggen återges den med tidningens samtycke.)
Tips: Jonas Malmborgs hemsida
Köp boken på FritzStåhl, Bokus