söndag, december 09, 2012

Så gör jag: konsten att skriva

Bodil Malmstens bok Så gör jag: Konsten att skriva har en lite missvisande titel, tycker jag, eftersom den långt ifrån enbart handlar om hur Bodil Malmsten gör när hon skriver. Visst liknar den till formen en handbok i skrivandets konst - hon ger svar, råd, tips, exempel (också dåliga avsedda av varna) och skrivuppgifter men i grunden är Så gör jag mer än en skrivarhandbok, vilket är bra att veta i fall man funderar på att läsa den. Även om hon berättar mycket om skrivandets lycka och publiceringens plågor, handlar den här boken för mig i lika hög grad om läsandet, om litteraturens betydelse, om bra och dåliga böcker samt om livet, människovarandet och den oskrivna verkligheten. Det finns mycket att hämta här, även om man inte när författardrömmar.

Jag har läst många böcker av Bodil Malmsten och Så gör jag är en typisk Bodil-bok. Jag har funderat över om det är positivt eller negativt att det är så och inte kommit till ett entydigt svar men det känns som att Så gör jag är mest en bok för de redan frälsta som sedan länge älskar Bodil Malmstens sätt att se på världen och klä sina tankar i ord. Om du har läst hennes loggböcker och tyckt om dem, kommer du att tycka om Så gör jag.

Att läsa Så gör jag var för mig en orgie i understrykningar och citatanteckningar. Jag har strukit under jättemycket och helst skulle jag vilja sätta upp några av meningarna på kylskåpsdörren för texten vimlar av perfekta oneliners. Vissa stycken läste jag flera gånger om i ett fånigt försök att minnas dem ordagrant, vissa för att tanken var så klokt tänkt. Ibland provocerar hon också för hon säger gärna tvärtemot massan. Bodil Malmsten har inte mycket till övers för böcker av typen Da Vinci-koden och Millenium-böckerna och vågar säga det högt. Det är inte många som gör. Hon står på barrikaden i de goda och viktiga böckernas tjänst och jag gillar det, liksom att hon utrycker vikten av att människor är/förblir/blir läsare.

Bodil Malmstens tankar väcker läsarens tankar och det i sig räcker långt. Hon är en som skriver och hon skriver bra och välformulerat. Ibland är hon rolig, ofta är hon bitsk. Dessutom är Så gör jag en bok som också är vacker för ögat: helsidesfoton i färg, angenäm och luftig layout, tydlig kapitelindelning, ett sidenband. Om jag inte redan hade boken, skulle jag önska mig den.
 
"Gör som du vill men gör det bra!"

Annika Koldenius gillar också.


Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.