onsdag, december 05, 2012

I en människa


Jag säger JohnIrving, du säger Garp och hans värld eller Ciderhusreglerna. Om du är en riktig Irving fantast räknar du upp ytterligare några av hans tretton romaner. John Irving är idag 70 år gammal och har blivit en av vår tids mest lästa författare. Hans nya roman Ien människa beskriver samhällets resa från allmän sexuell intolerans till att det inte längre är så märkvärdigt om någon är homo, bi eller transa. I en människa hyllar toleransen och besjunger människan. Förutom att den handlar om rätten till valfri sexuell identitet är det en bok om begär, drömmar, frånvarande fäder och om litteraturens utvecklande kraft.

Huvudpersonen heter Bill och är en 70-årig bisexuell författare med talfel som berättar om sitt liv. Bokens nu är vårt nu men berättelsen börjar på 50-talet när Bill är 13 år gammal och bor med sin konventionella mamma och sin i Shakespeare förtjuste styvfar i den lilla staden First Sister i Vermont. Bills värld befolkas av familjen, brottare, lärare samt collegekompisar och deras föräldrar. Han står mycket nära sin morfar Harry som gärna spelar kvinnoroller i amatöruppsättningarna av Shakespeares pjäser på stadens teater och på kvällarna klär sig i sin avlidna hustruns kläder. Som 13-åring får Bill ett bibliotekskort och lär känna bibliotekarien miss Frost. Eftersom hon är transsexuell tillhör hon kategorin ”sexuellt misstänkta” (ett uttryck som Irving myntade i Garp och hans värld).

Det första Bill upptäcker med miss Frosts hjälp är världslitteraturen. Han läser Dickens och Baldwin och hittar Flaubert. Klassikern Madame Bovary kommer tidigt in i berättelsen och stannar kvar där likt en skugga eller en spegel hela boken igenom. Jag älskar hur Irving använder Madame Bovary som sound track för sin historia! Den andra upptäckten som Bill gör bland bokhyllorna handlar om drömmen att själv bli författare. Upptäckt nummer tre handlar om sexualitet i allmänhet och den egna bisexualiteten i synnerhet.

Förutom på miss Frost tänder Bill på skolans snyggaste brottare, den dryge Kittredge, och han inleder också en mycket speciell och livslång relation med bästa vännen Eleine vars sexualitet inte heller är friktionsfri. Kittredge är av olika anledningar både Eleins och Bills passion och plågoande och en av de mest tragiska figurerna i boken. Sedan har vi klasskamraten Tom Atkins, Bills första riktiga pojkvän. De tillbringar en sommar tillsammans när de är 19 år, Bill läser högt ur Madame Bovary för Tom och när Bill läser det grymma slutet och Toms reaktion kommer, får vi en allra första föraning om den framtida aidskrisens verkningar. Fast innan dess hinner Bill att ha förhållanden med många män och kvinnor.

Åren går, de slingrar sig från människa till människa. Berättartekniskt är Irving mycket skicklig när han rör sig mellan nuet, det förflutna och en antydd framtid. Just hur han använder sig av antydningar är mycket spännande. De subtila tecknen porlar först fram nästan omärkligt för att sedan rinna samman och bilda ett sammanhang som det dånar om.

När det gäller aidsepidemin ligger det nära till hands att dra en parallell till Jonas Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar. Också här finns maktlösheten, paniken, lidandet, samhällets avståndstagande och de smittades självförakt. Men Irving visar en till aspekt av epidemin, nämligen att många homo- och bisexuella män som insjuknade och dog i aids faktiskt levde familjeliv med fru och barn, vilket inte sällan fick tragiska konsekvenser. Den bilden är smärtsam att ta till sig. Också den bilden ger John Irving oss.

Det är lätt att känna värme för personerna i boken eftersom Irving är bra på att levandegöra sina figurer och eftersom han skriver med kärlek och humor. Den irvingska humorn som bottnar i replikerna är omisskännlig och det är bra att den finns där för den lättar upp det tunga.

Även om romanens startsträcka var lite för lång för min smak och jag irriterade mig på kursiveringar vars syfte jag inte alltid begrep, är I en människa en drabbande, underhållande, tänkvärd och viktig bok.
 
 
(Denna text publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2012-11-20. Här på bloggen återges den med tidningens samtycke.)


Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.