torsdag, november 01, 2012

Pawana

Pawana är en storslagen berättelse på knappt femtio sidor, skriven av den franske Nobelpristagaren J.M.G. Le Clézio. Den bygger på en verklig händelse i det förflutna och handlar om en särskild form av våld och förtryck, nämligen den som människan gärna tar sig friheten att utöva gentemot vissa djurarter, naturligtvis för egen vinning.

Pawana handlar om valar och om den legendariske valfångaren Charles Melville Scammon som år 1856 upptäckte en lagun i Mexiko där gråvalarna brukade samlas varje år för att föda sina ungar. Eftersom han vädrade lättförtjänta pengar inledde han en brutal och långvarig jakt på valarna, vilket ledde till att de nästan utrotades. Som tur var insåg Scammon vad han hade ställt till med innan det blev alldeles för sent och gjorde en helomvändning. Under resten av sitt liv verkade han sedan för att i stället skydda valarna. Så ser den historiska verklighetsbakgrunden till berättelsen ut.

"Skulle världens sköte finnas kvar om jag inte en ödesdiger dag i januari 1856 hade sett viken bakom sandön vid den ödsliga kusten? Skulle hemligheten om världens ursprung då ha bevarats? Lagunen var vidsträkt och skön i jordens mitt mellan himmel och hav, mellan hav och sand, där livet kunde bli till. Där var valarna fria, väldiga som gudinnor eller som moln. De kom till världen på en plats där livet hade börjat, i jordens hemlighet. Det upprepades om och om igen och borde ha fått fortsätta i all evighet."

Att läsa Pawana är en känsloladdad läsupplevelse eftersom de poetiskt målade skildringarna av naturen och valarna krockar så brutalt med den blodiga slakt som Scammon och hans män ägnar sig åt. Det är ett fruktansvärt övergrepp gentemot djur och natur som Le Clezio berättar om och som läsare är man nästan oförmögen att värja sig i dessa stunder. Som tur är är Le Clézios prosa så fantastiskt vacker att det går att stå ut. Jag tycker också att han skriver mycket filmiskt.

En av berättarrösterna tillhör John från ön Nantucket som när han var en ung pojke var med på jakterna. Den andra berättarrösten är Scammons. Och så finns här den unga och vackra indianska slavinnan Araceli vars öde också är spännande.

Det är stora frågor som Le Clézio ställer i Pawana och svaren måste var och en finna inom sig själv. Hur kan människan döda det hon älskar? Vad händer när en hemlig plats som enligt gamla myter döljer gåtan om livets ursprung exploateras? Är det bara på namnlösa platser som livet kan levas fritt och ostört? Jordens förstörda hemligheter kan lätt bli en fälla för både människor och djur, är en tanke som återkommer. "Min blick fästes på hemligheten", tänker Scammon i boken, "jag sände ut mina jägare och livet upphörde att bli till".

Läs Pawana, den är fantastiskt! Så tycker även t.ex. Lyrans noblesser.

Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.