lördag, november 03, 2012

Passionen

När jag läste ut Jeanette Wintersons sjävbiografiska roman härom veckan, kände jag direkt att jag bara måste få mer av Wintersons språk och berättande, så jag slängde mig omgående över Passionen. Jag valde ljudboksverionen i uppläsning av Reine Brynolfsson. Jag har aldrig varit besviken på en ljudbok som Reine Brynolfsson har läst in och inte heller denna gång. Han är fantastisk som uppläsare, en av de bästa.

Romanen Passionen är underbar. Jag har nu under hösten skrivit ganska många hyllningsinlägg här på bloggen och det här kommer att bli ännu ett sådant. Jag kan inte låta bli (och fler kommer för min läshöst är utomordentligt lyckad i år, vet ni).

Boken handlar om passion i olika skepnader och om vilka risker vi är beredda att utsätta oss för i passionens namn. Och vad händer med oss när passionen förvandlas till hat? Sedan handlar romanen om staden Venedig och om Napoleon. Saga och verklighet rör sig sida vid sida och går in i varandra och det är bara alldeles rätt och alldeles jättevackert. Det finns en refräng i texten som lyder "jag berättar sagor, tro mig" och jag som läsare njuter av sagan och tror på vartenda ord. Mest sagolika är passagerna som handlar om Venedig, kanalerna och båtkarlarna. Det är ju en miljö som gjort för myter.

Vi möter fransmannen Henri vars passion för Napoleon leder honom in i armén där han blir anställd som kycklingkock eftersom Napoleon är passionerat förtjust i kyckling. I armén, under Napoleons fälttåg i Ryssland och under svåra umbäranden pga kylan, träffar Henri Villanelle. Villanelle är dotter till en båtkarl och kommer ursprunglingen från förklädnadernas och passionernas stad Venedig. Hennes stora passion är spel. Vad hon gör i Napoleons armé och hur hon har hamnat där är en spännande historia i sig. Henri förälskar sig i Villanelle och det både blir och inte blir de två för alltid. Hur som helst vandrar de tillsammans från Moskva till Venedig och lever sedan sina liv där. Mer tänker jag inte avslöja, för det vore synd.

Det finns fler intressanta karaktärer i Passionen, både verkliga (som t.ex. Napoleons Josephine) och fiktiva men de är alla levande och intressanta och har något att tillföra berättelsen.

Intrigen och handligen i Passionen är fängslande och spännande men språket är den stora, glittrande kronan på verket. Jeanette Wintersons språk! Jag kan inte beskriva det. Det går inte. Känsloskildringar och miljöbeskrivningar. Det är bara så magiskt vackert allting.

Passionen (i översättning av Anna Troberg) är en bok att bli passionerat förälskad i. Läs den eller lyssna på den om du inte redan gjort det. Själv vill jag köpa den i pocket också för att kunna läsa den en gång till och stryka under och vika hundöron och gå tillbaka till vissa extra fina ställen. Ja, det ska jag göra.

Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.