måndag, november 26, 2012

På Aino Trosells bokrelease

Idag släpps Aino Trosells nya bok, kortromanen Nyårsnatt, som är en parafras på August Strindbergs drama Fröken Julie. I Aino Trosells version slutar dock berättelsen på ett helt annat sätt än hos Strindberg, Trosells Julie tar inte livet av sig. Det är snarare Jean som är illa ute för enligt Aino Trosell går klass före kön och det är onekligen en intressant vinkel. Det är andra tider och även platsen är en annan i Nyårsnatt.Jag var inbjuden på bokrelease som ägde rum i eftermiddags och fick möjlighet att prata med Aino, vilket var mycket trevligt må ni tro. Hon berättade bl.a. att hon alltid har irriterat sig på slutet i Fröken Julie och grubblade mycket över det tills hon en natt drömde fram sin egen berättelse om Julie och Jean.

Det som är speciellt med Nyårsnatt är att det är en originalljudbok. Det betyder att den i första är utgiven som ljudbok, i andra hand som e-bok. Som inbunden finns den inte och kommer inte att finnas.

För Aino är ljudet det viktiga, hon sa att boken ska vara som en film mellan öronen. Vi som var med på releasen fick lyssna på ett smakprov ur boken, det är Sven Wollter som är uppläsare. Och vilken uppläsare! Fast jag hörde bara en liten bit känns det som att han är perfekt för berättelsen.

Jag som älskar bra ljudböcker längtar redan efter att få höra den här. Kanske blir det min julberättelse, titeln är ju lämplig i alla fall, eller hur. Ljudboken är bara 1,5 timme lång och det slår mig också att det kanske vore trevligt att köra en följetong. Lyssna tillsammans här hemma. Tända en brasa, sträcka ut sig i varsin soffa, njuta av berättelsen.

Lyssna gärna på förordet till Nyårsnatt som Aino har läst in.Vidare berättade Aino Trosell om sin kommande originalljudbok som kommer ut i vår och heter Isbränna och av allt att döma är en riktigt ruskig och obehaglig historia. Vi fick höra en bit av den också och jag rös.

"Litteraturen har bland annat som uppgift att lära oss att stå emot när livet blir för överjävligt", sa Aino apropå Isbränna. Det var fint sagt och svårt att säga emot.

Tack Aino och Tundell Salmson Audio för ett par trevliga timmar och för boken.