söndag, november 25, 2012

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna

Jag blev så barnsligt glad när jag fick boken Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna av William Joyce. Sagan om Morris som älskar ord, berättelser och böcker är inte ny för mig eftersom jag redan tidigare har sett den som kortfilm. Den belönades faktiskt med en Oscar för bästa animerade kortfilm 2012 och om du inte har sett den, kan du göra det nu.Men nu finns Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna som bok på svenska och det är en bok att bli glad av och att förälska sig i.

Jag låter bli att redogöra för handlinngen, det är bara att titta på filmen. Kanske kan jag mycket kortfattat säga att Morris älskar att skriva och att läsa och allt är frid och fröjd tills den dag då en kraftig vind tar tag i honom och flyger iväg med honom på en makalös resa. Först är det lite skrämmande men sedan kommer många nya, härliga berättelser in i Morris liv efter att han hamnat i det hus där böckerna bor.

En dag finner Morris det mest fantastiska rum han någonsin sett. Fladdrandet från otaliga bokblad fyller rummet och det hörs ett svagt tisslande från tusentals olika berättelser.


Jag tycker mycket om illustrationerna. Bilderna förmedlar tydliga stämningar och illustratörern jobbar mycket med kontraster mellan ljus och mörker och det är spännande att leta i skuggorna efter vad som göms där. Figurerna har stora, nyfikna ögon och mjuka, snälla ansiktsdrag. Det är väldigt roligt att böckerna i berättelsen är levandegjorda. De har ben och kan flyga och skutta runt och eftersom de nästan alltid är uppslagna kan man genom bilden på uppslaget "lära känna" bokens karaktär och uppfatta bokens känsloläge. För det är så att böckerna i den här boken är levande och har känslor.

"Morris försökte hålla en viss ordning på böckerna men de rörde alltid till det. Tragedierna behövde muntras upp och besökte komedierna. Uppslagsböckerna, tyngda av fakta, slappnade av tillsammans med serierna och romanerna. På det hela taget blev det en ganska trevlig röra. Morris njöt av att ta hand om böckerna, ömsint laga dem som hade svaga ryggar och släta ut hundöronen på andra."

Den är en fantasifull berättelse som börjar och slutar på samma magiska sätt, nämligen genom att någon öppnar en bok...

Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna är en kärleksförklaring till Boken och till Berättandet. Den är underbar. Enligt min åsikt passar den mest för bokälskande vuxna med barnasinnet kvar även om den är utformad som en barnbok (stort format, stort teckensitt, stora bilder).

Snart är det jul och tid för sagor och då kan boken om Morris vara perfekt som en gå-bort-present till till dina vänner och släktingar, förutsatt att de uppskattar att förlora sig i böckernas och de goda berättelsernas värld.

Och du, titta även på morrislessmore.com . Den finns t.o.m. som app.


Ibland försjunker Morris i en bok och syns knappt till på några dagar.


Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.