onsdag, november 21, 2012

Årets julklapp + ljudböcker = sant

Missförstå min rubrik rätt. Årets julklapp 2012 är inte en ljudbok, men något som hör ljudbokslyssnande till: hörlurar. Valet av hörlurar som årets julklapp handlar om vårt ökade behov att lyssna på böcker och musik medan vi gör något annat samtidigt.

Lena Larsson, VD på HUI Research: "Hörlurarna fyller inte bara en funktion utan blir allt oftare en del i, och en symbol för, en livsstil. Lyssna verkar vara det nya läsa och aldrig förr har hörlurarna använts i samma utsträckning eller varit så populära som nu."

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:
  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i
Och så här lyder motiveringen: "Årets Julklapp 2012 är en symbol för den mobila och uppkopplade trenden, där utbudet av nya tjänster ökat stark och snabbt förändrar konsumenternas beteende. Vi har idag tillgång till musik, film, nyheter och annat direkt i telefonen, surfplattan, läsplattan, datorn eller mp3-spelaren. Vi kan konsumera allt detta på nya platser och på alla tider på dygnet.

Detta förändrade köpbeteende i kombination med stor tidspress gör att konsumenterna vill utnyttja tiden effektivare. Hörlurarna är en förutsättning för att kunna använda den nya tekniken och gör att tiden i rörelse kan utnyttjas bättre. Årets Julklapp 2012 är hörlurarna. Hörlurarna uppfyller alla tre kriterier för Årets Julklapp."

Jag lyssnar mycket på ljudböcker och min lyssnarprofil stämmer väl överens med valet av årets julklapp. Jag skulle inte alls ha något emot ett par snygga och funktionella hörlurar till min ajfån efterom de standardhörlurar jag använder har blivit lite dåliga. Hallå tomten, hör du det?

Hur är det med dig? Kommer du att önska dig årets julklapp i julklapp?