torsdag, oktober 11, 2012

Om Nobelpristagaren Mo Yan

Starx före klockan ett idag var jag på väg till jobbet och för att varken missa tillkännagivandet eller bli störd under tiden jag lyssnade, parkerade jag mig under ett träd utanför min arbetsplats och satte på svt-play i mobilen för att se på direktsändningen. Kände mig lite nördig där jag stod men den känslan är jag ju å andra sidan van vid.

Jag blev inte förvånad när jag hörde Peter Englund säga Mo Yans namn eftersom han har varit pristippad länge. Då kan man också säga att jag har hört talas om om Mo Yan (1955) innan, vilket är alltid något. men jag har inte läst någon av de tre böckerna som finns översatta till svenska även om det var nära att jag köpte Ximen Nao och hans sju liv när jag var på Bokmässan. Jag stod och fingrade på boken ett par gånger men bestämde mig för att avvakta eftersom det redan blivit kris med utrymmet i väskan. Nu ångrar jag att jag inte slog till.

Mo Yan är pseudonym och betyder "tala inte" så man kanske inte ska vara förvånad över att författaren inte vill ge några intervjuer idag och har till och med stängd av sin mobiltelefon.

Den kinesiske författaren Mo Yan får 2012 års Nobelpris i litteratur eftersom han är en författare "som med hallucinatorisk realism förenar historia, saga och samtid”. Jag ser fram emot att bekanta mig med hans författarskap.

Sedan är jag mycket glad över att det är ett litet bokförlag som ger ut Mo Yan på svenska. Ett stort grattis till Bokförlaget Tranan, heja heja!