tisdag, oktober 02, 2012

Kriminellar mig med ögon och öron

 
Aino Trosells Krimineller verkar onekligen spännande. Efter romanerna Hjärtblad och En gränslös kärlekshistoria (recenseras här och här) har hon sällat sig till mina favoritförfattare fast jag är fullt medveten om att jag har mycket kvar att läsa från hennes rika författarskap. Men hon är en sådan författare som allt stämmer och klickar med för mig, det är en känsla av samstämmighet jag får när jag läser henne. Därför är det roligt att lära känna hennes deckarsida också, en sida som jag förstår är betydande.
 
Krimineller är en samling av 14 deckarnoveller som nyligen kommit ut i pocket (med ett mycket snyggt omslag) och som ljudbok. Jag har båda varianterna. Jag tänker läsa med både ögon och öron, varför inte. Varva efter situation. Sedan vill jag absolut inte missa Jakob Eklunds sätt att säga fan eftersom han, enligt Aino själv, är mästare på att det. Jakob Eklund läser krimineller med manliga huvudpersoner medan Marie Richardsson läser de med kvinnor i huvudrollen. När jag inte kan lyssna, kan jag läsa en eller par noveller på vanligt vis, lätt som en plätt.
 
På Bokmässan passade jag på att lyssna på henne när hon berättade om kriminellerna och det bara ökade lässuget ännu mer. Så - läsning och lyssning pågår.