onsdag, oktober 24, 2012

Grand Mal

Grand Mal är titeln på Linda Boström Knausgårds prosadebut (2011), en novellsamling. Novellerna är korta, sällan längre än bara några få sidor, men ett flertal av dem stannar ändå kvar i mitt medvetande efteråt. "Det tar inte lång tid att visa vem man är", står det i boken och man kan säga det samma om novellernas kärnpunkt. Jag upplever en stämning av rädsla och sårbarhet, det vilar något skört och krampaktigt över många av berättelserna. Så heter det också i en av novellerna att tårarna kännas som en värk i hjärtat. Novellsamlingens titel är annars beteckningen på ett epileptiskt anfall och vid närmare eftertanke är det ett bra val av titel, tycker jag, eftersom det gärna inträffar något plötsligt och oförutsägbart som gör att jaget (det är oftast ett jag) tappar kontrollen över verkligheten. Det uppstår en spricka.

Linda Boström Knausgård lyckas fånga upp ögonblicket då det går upp för personerna att något obehagligt håller på att ske eller pågår, att verkligheten inte är så enkel som man först trodde att den var. Hon vågar stanna upp i berättandet, dra ut på känslan. Hon låter läsaren fullt ut uppleva förvåningen och lämna oss lätt darrande med frågan "vad gör vi nu?". Så är det till exempel i titelnovellen Grand Mal eller i Babyalarmet. I Babyalarmet beskrivs dessutom en händelse som finns med även i någon av Min kamp-böckerna av maken Knausgård och det är lite extra intressant. Ni vet, detta med olika perspektiv och så.

Första och sista novellen har moderskapet som gemensamt tema, här kokar det av kärlek och skräck och det är svårt att inte beröras. De är mycket bra, framför allt Önskan.

Jag tycker att jag kommer nära personerna i novellerna och jag tror att det beror på språket. Linda Boström Knausgård började sin författarbana som poet och hennes förmåga att skapa bilder och metaforer tar sig ett starkt uttryck också i novellerna. Det är njutningsfullt att läsa hennes person- och miljöskildringar. Kraftiga bilder, korta meningar. Författarens signum?

"Nu består innergården av sväljrörelser och gurglingar. Som ett gammal mans gap. Ett rostigt avlopp. Nu rör sig ormarna där nere. Ringlar runt varandra med förnyad kraft. kanske vet de att de inte har sovit. Utanför fönstret ligger utsikten bucklig och åtråvärd som en gammal film innan den brinner upp. Luften växer sig tjock och stinkande. Jag bestämmer mig för att sluta andas. Det är inte svårt. Jag anar trädgårdens färg. Regnet nerför det rinnande glaset. Jag ställer in hörseln på hjärtat och lyssnar till de resterande slagen. I bakgrunden hör jag lungorna och regnet."

Flera av novellerna slutar med meningar som jag lätt fastnar för, som en språklig slutkläm (Osett landskap, Berättelsen om fågeln, Skogis).

Visst finns det också noveller i samlingen som varker fångar eller berör mig, som jag bara läser mig igenom i väntan på nästa godbit, men så brukar det alltid vara för mig när det gäller novellsamlingar. Man gillar inte allt. Trots det är Grand Mal en bok som gör att jag mycket gärna kommer att läsa Linda Boström Knausgårds nästa bok. Hon har helt klart något att berätta om vilka vi är och hon gör det med en egen spännande röst. Att läsa Grand Mal var en trevlig överraskning för mig. Hon behöver inte gömma sig blygt bakom sin extremt framgångsrika man.

Grand Mal innehåller knappt tjugo noveller på 105 sidor. Inget stort läsprojekt alltså. Läs den gärna.

Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.