onsdag, oktober 10, 2012

En hamsters dagbok - Edward 1990-1990

Sommaren 2008, på ett garageloppis i norra London, gjorde doktor M. E. Robinson som är specialist på hamsterlingvistik och filosofi ett unikt fynd - han hittade ett mycket spännande dokument, hamster Edwards dagbok från 1990. Genast började han ana att dokumentet på sikt skulle komma att förvandla den samtida litteraturen i både människornas och gnagarnas värld.

Hamster Edwards dagbok är ett stort litet verk om livet självt. I sina djupt insiktsfulla anteckningar bjuder Edward på vardagsbetraktelser inifrån buren, han reflekterar kring sitt liv i fångeskap och ensamhet samtidigt som han längtar starkt efter frihet, kärlek och respekt. Han vågar ifrågasätta och vägra invanda livsmönster så som att springa i hjulet eller dricka vatten först efter att han ätit frön. Edwards dagboksanteckningar andas vemod och tragik men glimmar också av humor. Humorn finns mycket i det banala och vardagstråkiga som Edward upplever. "Hjul, frön, vatten. Hjul, frön, vatten. Finns det inget annat?" undrar Edward som en dag bestämmer sig för att ta ställning och börja kämpa för sina rättigheter och mot tyranniets ok. Klockan 14.33 den 1 juni påbörjar han en hungerstrejk. Klockan 14.47 samma dag avblåser han hungerstrejken, för vad skulle Motståndsrörelsen ha för nytta av en död hamster? Så han käkar femtio frön och släcker törsten, lika bra det.

"Varför skriva? Livet är en bur av tomma ord."

En dag flyttar en till hamster in i Edwards bur och det visar sig vara en hon. Camilla heter hon och kallar sig själv för konstnär. Edward blir kär.

"Vår förening är bortom språket. Jag är hel."

Edwards dagbok finns nu ätligen utgiven på svenska, den heter En hamsters dagbok - Edward 1990-1990. Den svenska översättningen som Nille Lindgren står för är egentligen en sekundär översättning från engelska. Innan boken kunde ges ut på engelska måste den översättas från hamsterspråket, en översättning som gjordes av Miriam Elia och Ezra Elia, två sanna auktoriteter på området. Dagboken är rikt illustrerad med svartvita teckningar.

Det är en kul liten bok, perfekt som en gå-bort-present att lägga intill en blomsterkvast.