söndag, september 09, 2012

"Roman om ett brott" av Sjöwall Wahlöö i fin nyutgåva

Om några dagar utkommer en modern deckarklassiker, Roman om ett brott av Sjöwall Wahlöö, i inbundet format. Utgåvan är väldigt snygg och påkostad och var och en av de tio böckerna innehåller ett nyskrivet förord av den nordiska deckarförfattareliten, som t.ex. Henning Mankell, Jo Nesbø, Liza Marklund, Leif G W Persson, Anne Holt, Håkan Nesser, Åsa Larsson och Roslund & Hellström.

Det är Piratförlaget som ger ut dessa numera klassiska kriminalromaner. Så här skriver de på sin hemsida: "Det var med Sjöwall & Wahlöö allting började. Med sina tio romaner om ett brott skapade de den moderna kriminalromanen. I snart fem decennier har sviten om Martin Beck varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare."


Den engelska tidningen The Times har listat de femtio bästa deckarförfattarna genom tiderna och på plats femton placerar de det svenska författarparet Sjöwall & Wahlöö. Bra jobbat, tycker jag. Läs mer här.

Jag kommer ihåg när jag för första gången läste romanerna om Martin Beck, det var tidig 80-tal och jag gick på gymnasiet. Min dåvarande pojkväns pappa som var en deckarfantast hade hela sviten hemma och då passade jag på att låna den ena boken efter den andra. Så lärde jag känna Martin Beck, i tjeckisk översättning. När lärde du känna honom?

Här är listan på alla delarna i Roman om ett brott.

Mannen på balkongen
Mannen som gick upp i rök
Roseanna
Terroristerna
Brandbilen som försvann
Den skrattande polisen
Polismördaren
Den vedervärdige mannen från Säffle
Det slutna rummet
Polis, polis, potatismos