måndag, september 24, 2012

Några färska nordiska lästips - lagom till Bokmässan

Lagom till Bokmässan har det kommit lite ny läsning med nordisk prägel (som bekant har ju årets Bokmässa den nordiska litteraturen som tema) och jag kan inte annat än att tipsa även er där ute.

Merette Lindströms roman Dagar i tystnadens historia är en mycket spännande boknyhet (övers. Urban Andersson) eftersom den belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2012 och Merette Lindström har därmed en självklart framstående plats på bokmässan i år. Hon skriver inte bara romaner, utan noveller också. Vill man få ett smakprov på hennes novellkonst kan man välja novellen Kyssen (övers. Alva Dahl) som ingår i "Nordiska fyran" från Novellix men snart, också lagom till Bokmässan, utkommer en novell till - Det måste ha varit ensamt där. Jag är väldigt nyfiken på hennes författarskap, även om jag inte hinner bekanta mig med det nu, utan får spara det tills efter Bokmässan.Ytterligare tre noveller bidrar till att bilda en nordisk novellkompott: Det gula huset (Gyrdir Eliasson från Island), Ett köns bekännelse (Riika Pulkkinen från Finland) och Ok International (Jakob Ejesbo från Danmark). Tack vare dessa noveller kommer jag att kunna nosa på det nordiska åtminstone lite grann. 
1 kommentar:

Kurt sa...

Merethe Lindstrøm var också sommarpratare i Norska P2 den 20 Juni, väl värt att lyssna på. I Norge passar flera av de som sommarpratar på att ta lite mera seriöst på uppgiften än i Sveriges Radio, där det bara skall vara lätt underhållning. Där fanns också andra sommarpratande författare t ex Levi Henriksen.