lördag, september 29, 2012

Har fallit för Rosa Liksom


Tidigare idag hamnade jag på ett seminarium med Rosa Liksom från Finland, rubriken var När öst möter väst. Översättaren Janina Orlov och hon samtalade om Liksoms författarskap och hennes senaste roman Kupé nr 6 och för min del blev det kärlek vid första ögonkastet.Den boken måste jag bara läsa! tänkte jag och efteråt råkade jag helt glömma bort att jag hade införd inköpsstopp och bara köpte boken. Jag ville få den signerad också. Och det fick jag.Jag är övertygad om att Kupé nr 6 är helt i min smak eftet vad jag hört om handlingen, personerna, stämningen, miljön och språket. Den verkar helt underbar. Det verkar också som att det är en bok som genom enskilda människoöden mejslar fram ett helt lands (Sovjetunionens) historia. Miljön som boken utspelar sig i är också lockande: en tågresa från Moskva till Ulan Bator i Mongoliet.


Vem är då Rosa Liksom?