fredag, augusti 03, 2012

Kul att läsa Brombergs Sommarblogg

De gångna dagarna ägnade jag mig åt att läsa bokförlaget Brombergs Sommarblogg och det var roligt. Jag fastnade för ett och annat välskrivet inlägg; eller ett och annat - många faktiskt.

Klart att det är lätt att fastna när det är bra författare som skriver. Michela Murgia, Majgull Axelsson, Pelle Sandstrak, Katarina Gospic, Karin Brygger har redan skrivit, Tulsa Jansson och en till (vem?) står på tur. Alla har de anknytning till förlaget och på bloggen delar de med sig av sina tankar. Varje författare har en vecka till sitt förfogande och inläggen handlar om allt från författarrollen till vad de åt till frukost. Ofta är de ganska korta men nästan alltid så där härligt tankefröplanterande, om ni förstår vad jag menar.

Majgull Axelsson, till exempel, längtar till oktoberlugnet så att hon kan skriva ostört av sommarens alla roliga aktiviteter, funderar över sin rädsla för ormar och berättar om hur hon för första gången i sitt liv blev glad att en orm överlevt och även levererar några intressanta tankar och ord kring begreppet klass. Hon är bra, Majgull.


Pelle Sandstraks inlägg är också mycket läsvärda. I ett av dem skriver han om meningsfulla meningslösheter (jag gillar uttrycket) och förfasar sig över att det anordnas konferenser där folk lär sig att inte överstimulera barnen (som han själv föreläser på). Hans tankar från ovan har också tilltalat mig: "Varför ska vi egentligen ständigt vara i kontakt med det jordliga? 
Det jordliga kommer ändå kontakta oss", skriver han. Läs texten, den är tänkvärd. Om du skulle vilja veta hur det kommer sig att författaren Richard Ford har inspirerat Pelle till att använda sparkcykel, så ska du läsa inlägget som avslutas med: "Jag kommer nog aldrig kunna tävla med herr Fords författeri men jag kan åtminstone namedroppa sparkcyklar på en bokmässa nära dig." Haha, det hoppas jag få se! Pelles femte inlägg är också en positiv livsinjektion, den handlar om närvaron av medmänsklighet och empati där man minst anar dem. Jag blev mycket glad av hans texter.

Har du läst och gillat Själamakerskan (min recension finns här) av Michela Murgia? Hon är också med och sommarbloggar. Till exempel berättar hon om en aktivitet som ett antal oberoende bokhandlar i Italien dragit igång på hennes intiativ: nattläsning och bokprat på bokhandeln, bok och sovsäck medtages. Det låter ju jätteroligt! Kom igen Sverige! Så här skriver Murgia om bokhandlar: "De är inte bara ställen där man köper böcker utan också väktare av civilisationen och läsandets passion." Det är fint sagt. Och så berättar hon om sin nya bok och varför vi människor hatar verklighetens möss men gillar de litterära.


Katarina Gospic var ett okänt namn för mig men nu vet jag att hon är forskare och att hennes område är den mänskliga hjärnan som hon har skrivit en populärvetenskaplig bok om. På bloggen har hon bl.a. ett trevligt inlägg om soffpotatisar. Och visst är bilden söt?

Ja, det var en liten presentation av Brombergs Sommarblogg. Som sagt: en trevlig läsning som jag varmt rekommenderar att fördriva lite tid med.