Delhis vackraste händer handlar om något så föga originelt som en medelålders man i personlig kris. Han heter Göran Borg och han är skild sedan flera år, nyligen sparkad från jobbet, med ett hårfäste som målmedevetet klättrar uppåt hjässan och med begynnande övervikt. Sina vuxna barn träffar han bara sällan och exfrun har nyss gått och gift sig med en ganska rik snubbe, vilket Göran uppfattar som en spark i magen på den som redan ligger. Självförtroendet är totalt kört i botten. Men som tur är tacklar Mikael Bergstrand ämnet med originalitet och sprudlande berättarglädje. Jag skrattade ofta (i ljudboksversionen är boken extra rolig eftersom man hör "rösterna" på ett helt annat sätt). Egentligen är allt det här bara bakgrunden till den egentliga berättelsen, till det riktigt roliga. För när Göran tror att livet knappast kan bli värre luras han av sin vän på en chraterresa till Indien. Just Indien, av alla ställen!
Väl där försöker han till en början att under sin väns ledning undvika turistfällorna men att undvika en galopperande turistdiarré lyckas han inte. Och när han ligger ensam på ett trist hotellrum i Jaipur och tror att nu är hans sista stund kommen, kliver Yogi in i rummet och i handlingen. Yogi är en indisk textilexportör i sina "allra bästa och mest underbara år" och de två kommer att bli oskiljaktiga vänner. Nej, jag ska inte berätta hela boken. Bara det att mister Gorran kärar ner sig i en indiska (som lite oturligt råkar vara gift med en mäktig industrimagnat) och bestämmer sig för att stanna kvar i Indien och försörja sig som frilansande journalist. Han blir kvar i ett år och det blir ett omtumlande år.
Det roliga med boken ligger i hur författaren skildrar karaktärerna, både de svenska och de indiska. Den där figuren Yogi till exempel, han är obetalbar. Eller hans mor, jösses (den tanten vill man inte vara ovän med). En deprimerad svenssons möte med ett livfullt och bullrigt Indien är som gjort för dråpliga situationer och kulturkrockar är oundvikliga. Det är kul när Yogi förklarar för Göran hur saker och ting är i Indien, hans sätt att lägga fram det och hans teorier och argument - det går inte att återge här, men roligt är det. Man kan säga att han har en speciell syn på allt som Göran brottas med och han pratar på det "underbaraste sättet".
Det är lätt att förstå att Indienvistelsen, mötet med den oväntade kärleken och vänskapen med Yogi blir milstolpar i Göran Borgs liv och att han tack vare dem omvärderar mycket i sitt liv.
Mikael Bergstrand vet vad han håller på med när han berättar om Indien och indierna eftersom han har bott i landet i fyra år. Och så är han en sådan bra berättare också. Med humor.
Delhis vackraste händer är en härlig bok som ofta bjuder på skratt. Jag rekommenderar den varmt, särskilt i ljudboksversionen som jag tyckte mycket om. Boken finns också som e-bok och är på gång i pocket.
Mikael Bergstrans har en egen hemsida, i fall du vill veta mer om honom.
Köp boken på FritzStåhl, Bokus