söndag, augusti 12, 2012

Änglarnas svar

Änglarnas svar, som är en roman av Stefan Einhorn, har gjort ett starkt intryck på mig. Jag blev mycket gripen av berättelsen som han förmedlar i boken och jag grät till och med flera gången. Eller så hade jag åtminstone ganska ofta en klump i halsen. Jag läste boken med öronen, i Torsten Wahlunds makalösa uppläsning. Makalösa därför att han nyanserar uppläsningen utifrån vilken person det är som just kommit till tals, vilket är viktigt i boken. Det är sammanlagt sju personer som i tur och ordning berättar var sin del av en mycket spännande och gripande historia och man får inte alla bitarna på plats förrän den sista personen har sagt sitt.

Huvudpersonen är den unga Hanna från Polen som när andra världskriget är slut kommer till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt förintelsen men förlorat hela sin familj, även man och barn. Men hon är gravid och så småningom föds barnet, undernäringen och tyfus till trots. Det adopteras bort. Efter ett tag repar sig Hanna, utbildar sig till barnsköterska och tar ett jobb i Stockholm som barnflicka i en familj med en liten son. Sedan... Nej, jag ska inte berätta mer. Vill inte avslöja för mycket.

Egentligen är det som händer rent konkret inte så jätteviktigt i sig, det som är viktigt är det som utspelar sig mellan Hanna och människorna i hennes närhet och vad det blir av allt i slutet. Hennes liv och öde påverkar andra personers liv och öde på ett överraskande sätt, berättelsen är en sinnrik väv av tillfälligheter och nödvändiga beslut.

Det som sker med Hanna är oförutsägbart och det berör mig djupt när jag läser. Stefan Einhorn är skicklig på att bygga upp historien en liten bit i taget. För varje person (sju sammanlagt) som berättar om sin relation till Hanna och vad som händer med henne utifrån vad den personen vet, framträder bilden sakta fram. Det är bra gjort. Men inte nog med att vi ser  Hanna från olika håll, vi ser även de som medverkat i Hannas liv från olika håll. Frågorna om vem som är ond och vem som är god blir inte alls lätta att besvara när man plötsligt känner till alla detaljer och har vänt ocg vridit på allt en stund.

Jag tror att någonstans handlar boken om sanningens olika ansikten, beroende på vem som betraktar den från vilken position. Människors bevekelsegrunder kan vara så överraskande ibland!

Hanna är en liten länk i mänsklighetens oändliga kedja och Änglarnas svar är berättelsen om denna omistliga länk. Fast hon dör relativt ung och ensam, är hon ingen isolerad ö i människohavet. Hon har smält samman med andra och hon har gett upphov till vågor.

Stefan Einhorns skönlitterära språk är okonstlat men ändå vackert och det berör nära inpå. Änglarnas svar är en stark och vacker bok. Naturligtvis finns den även som pappersbok och e-bok. I ljudboksverionen får man en liten bonus, nämligen en intervju med författaren om hur han bl.a. fick idén till boken. Det är intressant. Ljudboken är också nominerad till Stora ljudbokspriset 2012. Jag förstår mycket väl varför.

Missa inte Änglarnas svar, jag menar det.

Boken finns att köpa på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.