torsdag, juli 05, 2012

Minnet av en smutsig ängel

Tack vare nomineringar till Stora ljudbokspriset 2012 fick jag kännedom om Henning Mankells roman Minnet av en smutsig ängel eftersom ljudboksverionen av den finns bland de sju nominerade ljudböckerna. Jag blev genast nyfiken, inte minst för att omslaget sätter fantasin i gång (och ja, det finns en scen i boken som bilden kan kopplas till).
Minnet av en smutsig ängel är inte en deckare utan en vanlig roman som handlar om en ung svensk kvinnas annorlunda levnadsöde i Afrika i början av 1900-talet och man blir väldigt snart fast i berättelsen.

Huvudpersonen heter Hanna Lundmark, kommer från trakterna kring Sundsvall och är arton nitton år gammal när berättelsen börjar. Hon kommer från en fattig familj och måste ge sig iväg för att skaffa sig en egen försörjning. Hon mönstrar som kocka på ett fartyg som ska segla med timmer från Sundsvall till Australien, året är 1904. På fartyget förälskar hon sig i styrmannen, de gifter sig i Alger men äktenskapslyckan blir kortvarig då mannen insjuknar i feber och dör hastigt. När fartyget anländer till Portugisiska Östafrika, lämnar Hanna i hemlighet båten och går i land i huvudstaden Lourenco Marques. Väl där blir hon av en rad tillfälligheter ägare till en stor bordell och därmed en av de rikaste i staden.

Boken handlar i hög grad om Hannas försök att anpassa sig till den rådande kulturen utan att för den sakens skull förlora sig själv. De rådande konventionerna pga att hon är vit och de prostituerade kvinnorna är svarta är inte lätta att alltid förstå sig på, de svarta är ju "så annorlunda". Det blir kulturkrockar, missförstånd och konflikter. Hanna kämpar för att finna sin plats i världen och för att komma underfund med vem hon är och vad hon håller på med. Vad vill hon göra? Vad ska hon göra? Vad måste hon göra? Hennes upprördhet över hur den koloniala vita minoriteten behandlar de svarta blir allt större, tills en tragisk händelse ställer allt på sin spets och Hanna hamnar vid ett vägskäl, långt hemifrån och alldeles ensam.

I efterordet till boken skriver Mankell om ett dokument som finns i koloniala arkiv i Maputo där man kan läsa att det i början av 1900-talet fanns en vit svensk kvinna som varit ägare till en av de största bordellerna. Att hon finns omnämnd beror på att hon var en betydande skattebetalare. Det är sanningen. Det intressanta är att hon under endast några få år figurerar i dokumenten. Hon kommer så att säga från ingenstans och försvinner lika spårlöst efter ett tag. Man vet också att svenska fartyg brukade anlända till staden Lourenco Marques och att det då och då fanns kvinnor ombord, oftast som kockor.

Det finns alltså ett grundkorn av sanning i berättelsen och det tycker jag är lika spännande som fascinerande. Självklart frågar man sig vem denna kvinna var, hur hon hamnade i staden och vart hon tog vägen efteråt. Det är där fiktionen kommer in i bilden och jag tycker att Henning Mankell har skapat en kittlande och intensiv berättelse om denna märkliga kvinnas liv så som det mycket väl hade kunnat utspela sig. Hanna Lundmark framstår som en levande människa med alla sin styrkor och brister. Hon älskar, sörjer, kämpar och tvivlar. Hon tänker och ifrågasätter och får ta smällar. Har man börja läsa boken är det svårt att sluta.

Minnet av en smutsig ängel är en mycket läsvärd och fängslande bok. Som ljudbok blir den nästan oemotståndlig i uppläsning av Angela Kovács. Men det går bra att välja vilket bokformat som helst, det finns alla sorter.

Köp boken på Bokus eller AdLibris eller på FritzStåhl.