lördag, juni 09, 2012

Fem italienska noveller: god läsning i fickformat


Denna färgglada solfjäder med fem italienska noveller som bär nummer 6 - 10 i bokförlaget Astors novellsatsning är exemplel på god läsning i fickformat (vykortsstorlek, ca 30 sidor, mjuka pärmar). Perfekt som lektyr på lunchen när man vill smita iväg från arbetsplatsen en halv timme, sitta ute på en parkbänk och vara i fred. Det var så jag började ta mig an novellerna men sedan kom detta höstväder (fast det är juni) och planen gick om intet. Så jag läste dem hemma, klämde in en novell varje jag var mellan två romaner. Också en fungerande strategi.

Alla fem novellerna berättar om en skuggsida av den italienska vardagen, det händer ofta något som först kanske inte verkar ha så stor betydelse men som sedan växer och antar nästan absurda proportioner. Förlaget använder uttrycket "tillvarons orimlighet" när de beskriver vad novellerna skildrar. Man rör sig också på gränsen mellan det privata och det offentliga, berättelserna fångar ögonblick ur människors liv som på ett eller annat sätt är produkter av det italienska samhället.

Bäst tyckte jag om novellerna Ärendet av Veronica Raimo och Den gudomliga avbetalningen av Chiara Valerio. Den första har en situationshumor som är i min smak och den andra skildrar hur det kan gå när man skuldsätter sig för en bröstoperation. Kvinnorna i båda novellerna är villiga att göra "dumma" saker för att uppnå något som de anser vara värt satsningen.

Katastrofen i Bari av Antonella Lattanzi är mörk men också mycket fängslande. Den handlar om en historisk händelse som brukar beskrivas som italiensk verion av Pearl Harbor.

Jag har ångest, Kronan och Tyngdkraften av Ascanio Celestini och Den enkla framtiden av Giorgio Vasta lämnade mig lite svalare när det gäller läsupplevelse, de lyckades inte få mina strängar att vibrera fullt ut. De är ganska existenciella båda två i och med att de skildrar en tillvaro som antingen upplevs som meningslös eller ångestfylld och jag var nog inte riktigt på det humöret.

Det är spännande att på detta smidiga sätt få provsmaka samtida italiensk litteratur och läsa något litet av författare som man annars inte skulle ha en aning om att de finns. Förlaget har gjort ett bra urval, tycker jag, eftersom novellerna är välskrivna, intressanta och läsvärda.

Om du vill veta lite mer om novellernas handling, klicka på länken i början av inlägget.