Huvudpersonerna i Drömbokhandeln är Francesca (som råkat ärva en säck med pengar) och vagabonden Ivan. Trots deras olika bakgrund när de samma dröm: att starta en annorlunda bokhandel. Affärsidén går ut på att helt strunta i boknyhetstänkandet och bestsäljarlistor och i stället inrikta sig på kvalitetslitteratur och litterära mästerverk. För att bestämma vilka böcker som ska ingå i sortimentet anlitar de ett antal likasinnade lektörer som bildar en topphemlig kommité och utfärdar litteraturlistor.
Francesca och Ivan öppnar sin drömbokhandel och den blir en succé men snart börjar också problemen eftersom deras inställning till böcker och litteratur också retar upp många. Lektörerna utsätts för angrepp, våld och sabotage och bokhandlen för förtalskampanjer. Det blir nästan som en deckarintrig.
Drömbokhandeln riktar sig i allra högsta grad till passionerade bokälskare, tycker jag. Om man som läsare inte är ens en liten boknörd riskerar man kanske att bli uttråkad av allt prat om vad god litteratur är och alla boktitlar och författarnamn som droppas här och var. Ärligt talat brydde jag mig inte så mycket om personporträtt och handlingen i sig medan jag läste Drömbokhandeln. Egentligen är personerna ganska vagt skildrade, de är inga färgstarka personligheter man lägger på minnet. Jag ser dem mest som bärare av de tankar och idéer som boken vill lyfta fram. Handlingen uppfattar jag också som underordnad ämnet - konflikten blir en plattform för att diskuttera litteratur.
Romanen väcker många tankar om böcker och läsning, det är alltid känsligt att vilja bestämma vad som är god litteratur och vad som är skräp. Francesca och Ivan anklagas av sina motståndare för att vara elitistiska och totalitära i sin syn på litteratur och även för att de hyser förakt mot samtidskulturen. I förlängningen kan romanen tolkas som en diskussion i ämnet den litterära kanon och när en nyskriven bok har kvalificerat sig att ingå i en dito.
Samtidigt är Drömbokhandeln en kritik mot bokhandlarnas vinsttörstande verksamhet där lättsålda böcker ligger i höga travar vid ingången medan man med ljus och lykta får leta efter diverse klassiker och så kallade mästerverk.
Jag tyckte om Drömbokhandeln (översättning Marianne Öjerskog) eftersom jag älskar böcker och läsning och det här är verkligen en "litterär idyll som klippt och skuren för bokmalar och bibliofiler" (ett citat från omslaget). Man får en trevlig lässtund, man myser, man läser en skön bok om andra goa böcker, man antecknar citat. Däremot är det tveksamt om Drömbokhandeln skulle ingå i Francescas och Ivans kräsna boksortiment, av deras programförklaring att döma. Men å andra sidan, vad gör det? Vi läser och gillar Drömbokhandeln ändå.
Det är många bokbloggare som i likhet med mig kastat sig över Drömbokhandeln och bloggat om den. Några av dem är: Lyrans noblesser, Fru E:s böcker, Bokmonster, Nilmas bokhylla, Spetsig, Bokparet, Bokmalen, Mimmimariesböcker och Fiktiviteter.
Slutligen vill jag tipsa om en fin webbplats: http://drombokhandeln.se/ . Kika in där, vetja.
Drömbokhandeln finns att köpa på FritzStåhl, Bokus