söndag, juni 03, 2012

Drömbokhandeln

Romanen Drömbokhandlen av fransyskan Laurence Cossé är något av det boknördigaste jag någonsin läst för det är en bok som fullkomligt sjuder av kärlek till boken och litteraturen. Men inte till vilka böcker och till vilken litteratur som helst, utan bara till "bra romaner, inget annat".

Huvudpersonerna i Drömbokhandeln är Francesca (som råkat ärva en säck med pengar) och vagabonden Ivan. Trots deras olika bakgrund när de samma dröm: att starta en annorlunda bokhandel. Affärsidén går ut på att helt strunta i boknyhetstänkandet och bestsäljarlistor och i stället inrikta sig på kvalitetslitteratur och litterära mästerverk. För att bestämma vilka böcker som ska ingå i sortimentet anlitar de ett antal likasinnade lektörer som bildar en topphemlig kommité och utfärdar litteraturlistor.

Francesca och Ivan öppnar sin drömbokhandel och den blir en succé men snart börjar också problemen eftersom deras inställning till böcker och litteratur också retar upp många. Lektörerna utsätts för angrepp, våld och sabotage och bokhandlen för förtalskampanjer. Det blir nästan som en deckarintrig.

Drömbokhandeln riktar sig i allra högsta grad till passionerade bokälskare, tycker jag. Om man som läsare inte är ens en liten boknörd riskerar man kanske att bli uttråkad av allt prat om vad god litteratur är och alla boktitlar och författarnamn som droppas här och var. Ärligt talat brydde jag mig inte så mycket om personporträtt och handlingen i sig medan jag läste Drömbokhandeln. Egentligen är personerna ganska vagt skildrade, de är inga färgstarka personligheter man lägger på minnet. Jag ser dem mest som bärare av de tankar och idéer som boken vill lyfta fram. Handlingen uppfattar jag också som underordnad ämnet - konflikten blir en plattform för att diskuttera litteratur.

Romanen väcker många tankar om böcker och läsning, det är alltid känsligt att vilja bestämma vad som är god litteratur och vad som är skräp. Francesca och Ivan anklagas av sina motståndare för att vara elitistiska och totalitära i sin syn på litteratur och även för att de hyser förakt mot samtidskulturen. I  förlängningen kan romanen tolkas som en diskussion i ämnet den litterära kanon och när en nyskriven bok har kvalificerat sig att ingå i en dito.

Samtidigt är Drömbokhandeln en kritik mot bokhandlarnas vinsttörstande verksamhet där lättsålda böcker ligger i höga travar vid ingången medan man med ljus och lykta får leta efter diverse klassiker och så kallade mästerverk.

Jag tyckte om Drömbokhandeln (översättning Marianne Öjerskog) eftersom jag älskar böcker och läsning och det här är verkligen en "litterär idyll som klippt och skuren för bokmalar och bibliofiler" (ett citat från omslaget). Man får en trevlig lässtund, man myser, man läser en skön bok om andra goa böcker, man antecknar citat. Däremot är det tveksamt om Drömbokhandeln skulle ingå i Francescas och Ivans kräsna boksortiment, av deras programförklaring att döma. Men å andra sidan, vad gör det? Vi läser och gillar Drömbokhandeln ändå.

Det är många bokbloggare som i likhet med mig kastat sig över Drömbokhandeln och bloggat om den. Några av dem är: Lyrans noblesser, Fru E:s böcker, Bokmonster, Nilmas bokhylla, Spetsig, Bokparet, Bokmalen, Mimmimariesböcker och Fiktiviteter.

Slutligen vill jag tipsa om en fin webbplats: http://drombokhandeln.se/ . Kika in där, vetja.

Drömbokhandeln finns att köpa på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.

7 kommentarer:

mimmimarie sa...

Den länken visste jag inte om, tack.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Varsågod.

Samuel sa...

Den här boken skulle aldrig tillåtas att säljas i den bokhandel som beskrivs.
För det här är underhållningslitteratur med namedropping som inte hör ihop med boken i övrigt.
Det är absolut inte något fel på underhållningslitteratur med den är inte s.k. god litteratur.
Man behöver verkligen båda sorterna.
Men en bok ska inte ge sig ut att vara något annat än den är för då blir det fel.
Omslaget visar också böcker av underhållnings karaktär som inte skulle säljas i en denna bokhandel.
Och vad förlaget tjänar på denna smarta kampanj!
Varför blanda ihop olika genrer precis som om man skämdes för underhållngsböcker.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Samuel: Visst behövs all sorters litteratur.

Fru E sa...

Jag tycker fortfarande att romanen har sina brister. Har redan reagerat på omslaget, som jag tyckte var slarvigt valt av Sekwa. Och jag är lite förvånad äver att den hyllas så samstämmigt. Ibland undrar jag om det är Sekwa man vill hylla egentligen...?Men samtidigt är det ju svårt att inte charmas av att läsningen och läslusten får stå i centrum så i en berättelse! PS. Tack för länkningen. :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Fru E: Jag håller absolut med dig om att romanen har sina brister - som t.ex. personteckningen eller det att handlingen är så uppenbart underordnad syftet. Men samtidigt vidhåller jag att den är skön att läsa och bjuder på en en "mysstund", man blir charmad som du säger. Och det kan räcka långt ibland. Det ställs också viktiga och aktuella frågor. Det var ju smart av Sekwa att skicka boken till så många bokbloggare (=boknördar) som uppskattar ämnet. En icke boknörd skulle kanske inte alls gilla boken, kan jag tänka mig.

tee sa...

Hej!
Bushwick Book Club Malmö har valt ut Drömbokhandeln och bjudit in olika musiker att skriva nya låtar utifrån den. Är du i närheten av Malmö den 17 okt; välkommen!
http://www.facebook.com/events/476720855692788/