onsdag, juni 27, 2012

Den krympande hustrun

Andrew Kaufman, författaren till Den krympande hustrun (och Alla mina vänner är superhjältar) som jag lyssnade på i Morgan Allings suveräna uppläsning, kan inte vara riktigt klok. Jag skulle hemskt gärna vilja krypa in i hans skalle för att se vad som försigår där just när han håller på och skapar sina härligt knasiga berättelser. Var karln får alla sina idéer ifrån är för mig en gåta, men resultatet är roligt och högst underhållande.
Som pappersbok (i översättning av Pia Printz) är Den krympande hustrun en tunn bok, man läser den på drygt en timme. Som ljudbok innebär den en knapp två timmars spännande tillvaro i sällskap med ett antal figurer som råkat ut för minst sagt märkliga saker.

Boken börjar med ett bankrån. En maskerad och beväpnad bankrånare störtar in på en bank men konstigt nog vill han inte ha några pengar. I stället kräver han att få det som har störst affektionsvärde för var och en av de närvarande personerna. Någon lämnar ifrån sig ett bröllopsfoto, en annan ett tummat exemplar av Camus Främlingen och en tredje en gammal armbandsklocka. Bara saker med noll ekonominskt värde. Berättarens fru ger bankrånaren sin miniräknare.

Konstiga krav från en bankrånare, men det är inte nog med det! Han förklarar också att han därmed har tagit 51 procent av bankbesökarnas själar med sig, procent som de på något vis måste ersätta för annars kommer de att dö. Sedan kastar han upp sin hatt i luften och försvinner. Och där står alla och tänker vad sjutton var det här...

Men det är fortfarande bara början. Efter ett litet tag börjar det hända konstiga saker med rånoffren. En kvinna hittar gud under sin soffa (men han är så smutsig och dammig att hon måste slänga in honom i tvättmaskinen, tur att hon just har en tvättid). En annan kvinna blir biten och jagad av sin lejontatuering och en mans mamma delar upp sig i 98 pyttesmå mammor (hur roligt är det att plötsligt ha 98 minimammor på halsen?).

Frun till honom som berättar hela historien, hon som gillar att räkna och som gav bort miniräknaren, börjar krympa lite varje dag. Hon heter Stacey och upptäcker att krympandet sker enligt en triangulär nummersekvens, vilket gör att hon kan räkna ut när hon kommer att försvinna helt och hållet. Finns det något som hon och hennes man (berättaren) kan göra för att förhindra det slutliga försvinnandet? Där har vi handlingens kärnfråga!

Man behöver inte vara en raketforskare för att lista ut att Staceys krympande har med bristen på äktenskaplig synlighet, kärlek och uppskattning att göra och det finns en sensmoral i berättelsen. Det är en humoristik vuxensaga som Andrew Kaufman har skrivit och som jag ser det, är det omöjligt att inte vara förtjust i den. Det är en varm och rolig berättelse om kärlek och relationer, en originell allegori om hur vi är mot varandra.

Den krympande hustrun är perfekt som tidsfördriv vare sig man läser den i en stuga medan en semesterdag håller på att regna bort eller lyssnar på den i bilen på väg någonstans. Men jag kan lova att den är lika rolig även om man ligger still och solar på stranden. Missa inte den.

Här kan du provläsa några sidor ur boken.

Finns att köpa på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.