lördag, juni 23, 2012

Dagens boktips är givet: Syndafall i WilmslowTack vare välkomstbilden på google idag den 23 juni vet jag att den brittiske matematikern, logikern och kryptoanalytikern Alan Turing skulle fylla 100 år. Eftersom det är han som har lagt grunderna för vår moderna informations- och datorteknologi känns det som att jag vill fira honom lite extra. Det är faktiskt mycket tack vare hans insats som vi idag sitter vid våra datorer och gör allt det vi gör. Till exempel bokbloggar.

För två år sedan läste jag en roman om Alan Turings liv, Syndafall i Wilmslow av David Lagercrantz och jag måste säga att det har visat sig vara en oförglömlig bok då den på ett väldigt fängslande vis skildrar Alan Turings tragiska människoöde. Förutom att det är intressant att ta del av Turings matematiska forskarvärld, blir man berörd av att läsa hur han dömdes för sin homosexualitet och som straff utsattes för mediniska hormoningrepp i syfte att förändra hans sexuella läggning. Turing har slutligen begått självmord genom att ta en tugga av ett förgiftat äpple. Självmordet är den gällande förklaringen till hans död men författaren David Lagercrantz sår ett frö av tvivel och spinner nästan en detektivhistoria kring dödsfallet. Och äpplet som någon har tagit en tugga på? Det är idag en av världens mest kända logotyper.

Under de två åren som gått sedan jag läste Syndafall i Wilmslow har jag rekommenderat boken till ett flertal vänner och bekannta och alla blev mycket nöjda med mitt boktips. Därför är mitt boktips till er givet idag. Om du vill veta mer om David Lagercrantz roman Syndafall i Wilmslow, hittar du min bloggrecension här.