fredag, juni 15, 2012

Bloomsday - sommarens stora läsutmaning ska sättas i verket

I morgon är det den 16 juni och Bloomsday och då ska min plan, sommarens stora läsutmaning, börja sättas i verket. För dig som inte vet det (och det är verkligen inget man håller koll på utan vidare) så utspelar sig Ulysses av James Joyce just den 16 juni. Årtalet är 1904.


Jag tänker läsa Ulysses i sommar. Eller åtminstone försöka. Läsningen får ta den tid den tar, jag är beredd på att det förmodlingen inte går fort eftersom det finns de som påstår att det kan ta hela livet att läsa Ulysses. Jag har därför gett mig tillåtelse att ta paus och läsa andra böcker under tiden om det känns som att det behövs och jag har inte satt något slutdatum.Romanen lockar mig, kanske är jag äntligen mogen och mottaglig för den. Jag är också intresserad av att efteråt läsa översättaren Erik Anderssons bok om själva översättningsprocessen. Jag har köpt den inbundna utgåvan av Ulysses men hade föredragit romanen som e-bok eftersom den är så tjock (ca 800 sidor). Tyvärr finns den inte som e-bok på svenska. men på engelska finns den i fall någon av er är intresserad, och är till och med gratis att ladda ner från nätet (här). Någon som har lust att också ge sig i kast med Joyce?

Under sommaren vill jag också blogga om hur det går med läsningen, liksom reflektera och stämma av på vägen när andan faller på. I morgon börjar jag, heja heja. Peppen är stor!

7 kommentarer:

Böckerx3/Metta sa...

Jag har läst delar av den, för nästan 10 år sedan, och jag hade svårt för den.

Anonym sa...

Jag har köpt boken, får se om jag hänger på imorron! Ska imorron också till Malmö och lyssna på Andrea Bocelli. Vilken dag det blir! :)
Spanarna i P1 pratade om Bloomsday idag!
Ninna

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Böckerx3: Jag kanske inte heller blir kompis med den. Eller så blir jag det. Ska försöka.

Ninna: Bocelli? Honom gillar jag mycket. Hoppas du får en trevlig kväll. Haka på om du vill när det gäller Ulysses, i morgon eller senare spelar ingen roll.

Frida (påhittade nöjen) sa...

Jag har också köpt den här utgåvan. Den är snygg om inte annat ;) Jag hade tänkt att kanske börja läsa den i sommar, men idag blir det tyvärr inte... Men det blir intressant att följa din läsning!

http://bookish.blogg.se sa...

Jag har precis samma tanke! Mitt sommarprojekt är ge mig i kast med Ulysses. Olof Lagercrantz "Om James Joyces Odysseus" och Erik Anderssons egen bok kommer att bli till god hjälp, tror jag. Jag läser dem parallellt. Min startpunkt var igår på Bloomsday men redan idag inser jag att jag måste göra paus. Jag ska ut och resa några dagar med tåg och Ulysseus väger drygt 1.3 kg!
Kerstin

http://bookish.blogg.se sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bokmania / Ivana Eklund sa...

Kul att vi är fler som tänker läsutmana oss själva med Ulysses. Hoppas det går bra för oss :-)