torsdag, maj 10, 2012

Vad är ett surftåg, egentligen?


I ett tidigare inlägg här på bloggen annonserade jag om ett nytt surftåg som ska gå till Sydafrika den 15 maj kl 19 (se också bannern här till höger). Surftåget är naturligtvis ingen fysisk resa, utan en livesänd webbresa med litterära förtecken eftersom jag kommer att ledsaga resenärerna i spåren av två aktuella sydafrikanska författare och deras böcker (Marlene van Niekerks Agaat och Deon Meyers Den sista safarin).

För dig som tvekar att anmäla dig på grund av att du inte riktigt vet vad ett surftåg innebär, kommer här svaren på de 10 vanligaste frågorna.

1. Vad är ett surftåg?
- Surftåg är ett nytt sätt att surfa och uppleva det bästa av webben tillsammans med andra. En ledare tar med sig följeslagare på en interaktiv resa där en rad webbsidor besöks och kombineras med berättande i form av tal och text. Det är enkelt och gratis att hänga med.

2. Tar ni över kontrollen av min dator när jag är med i ett surftåg?
- Nej det varken gör vi eller kan vi. Surftåget använder endast en flik i den webbläsaren du använde när du hoppade på surftåget.

3. Kan alla i surftåget se min skärm och min muspekare?
- Nej, ingen kan se din skärm och det är bara den som leder surftåget som kan välja att visa sin muspekare.

4. Kan alla i surftåget höra min röst?
- Nej, det är bara ledaren som kan välja att sända sin röst. Om alla kunde prata så skulle det bli kaos med alla röster :) Du kan däremot kommunicera via chatten. Tänk på att du behöver ha en påslagen fungerande högtalare på datorn för att höra ledaren.

5. Kan alla i surftåget se det jag skriver i chatten?
- Ja, chatten är en publik chatt där alla ser vad alla skriver så på så sätt kan alla prata med alla :)

6. Kan jag sätta ett eget namn i surftågschatten?
- Nej inte för tillfället men det kommer man kunna göra framöver.

7. Hur hoppar jag av ett surftåg?
- Du kan själv välja att när som helst hoppa av ett surftåg och lämna tjänsten genom att trycka på krysset i chattrutan. Om ledaren avslutar ett surftåg så lämnar du också surftåget och tjänsten.

8. Kan jag köra ett eget surftåg?
- Det kommer finnas möjlighet framöver att köra egna surftåg. I början kommer vi låta utvalda personer köra surftåg. Är du intresserad så kontakta gärna oss via e-post: info@wussap.com

9. Vilka ligger bakom tjänsten Surftrain?
- Företaget bakom tjänst Surftrain heter Wussap AB och vi är ett startup-bolag baserat i Stockholm. Vi vill med Surftrain skapa ett nytt bättre sätt att berätta en historia för andra med hjälp av allt det fantastiska innehåll som finns på webben.


Här kommer också lite information från Surftrain-teamet om sådant du som resenär kan tänka på inför surftåget så att din resa blir så bra som möjligt!
  • Använd gärna Firefox eller Chrome när du surfar. Om du surfar med Internet Explorer, se till att du har minst version 8.
  • Om du tappar ljudet, testa att slå av och sedan på högtalarikonen i chattrutan.
  • Om du får problem under färden, testa att ladda om webbsidan.
  • Om det ändå inte fungerar, stäng din webbläsare och starta om igen. Hoppa på surftåget igen med länken du fått på mejl.
  • Självklart ska du ha fungerande och påslagna högtalare för att kunna höra vad ledaren säger :)
  • Om du får problem eller vill fråga kan du också kontakta Surftrain-teamet på facebook eller på info@wussap.com .