söndag, maj 20, 2012

Två Gondol-böcker väntar på att bli lästa

I den närmast groteskt stora böcker-som-snarast-ska-läsas-högen ligger också två månadsböcker från bokklubben Gondol: februariboken Tigern i Galina av Téa Obreht och majboken Den okända historien av Monica Ali.

Téa Obreht (1985) kommer från f.d. Jugoslavien (dagens Serbien) men bor numera i New York. Tigern från Galina är hennes debutroman som belönades med Orange Prize for Fiction 2011. Det här ska vara en bok som väver in nutid och dåtid och broderar fram en bild av serbisk kultur, historia och legender.Det påstås att Tigern från Galina är en magisk, kittlande och lite otäck berättelse om en familj från Balkan, om kärlek och om förlust. Jag är lockad av det jag hört och läst om romanen och vill verkligen läsa den för det känns som att den är precis i min smak, fast man tydligen kan bli yr i huvudet av berättartempot. SvD kallar den för en läsvärd roman, en välberättad och spännande godnattsaga. Varför inte?

DN skriver: "Téa Obreht är skicklig på att göra en stämning intensiv, men också på att skapa en frenetisk dialog eller platta till atmosfären så den blir vardaglig. Hon jonglerar friskt med sina uttrycksmedel. Ibland känner man sig som läsare förflyttad till en Kusturica-film, grov och högljudd, ibland till ett flickrum med ett barnbibliotek med sönderlästa djurböcker.
Obrecht använder sig av magisk realism och även av realistisk magi när hon överfaller sina läsare med berättelser som löper kors och tvärs mellan två krig, det andra världskriget och Balkankriget."Den andra boken, som faktiskt helt har gått mig förbi innan den damp ner i brevlådan, är Monica Alis nya roman som leker med tanken att prinsessan Diana inte allas är död utan lever i en liten håla i USA. Den okända historien heter boken. Så här står det i Gondols medlemstidning om den: "En lyhörd, intelligent, humoristisk och mycket tänkvärd roman om identitet och sann vänskap. Den fängslande berättelsen utgår från en fantasi som Monica Ali haft länge: tänk om prinsessan Diana inte dog 1997 utan började om på nytt, under antaget namn. Som en helt vanlig kvinna, i en helt vanlig stad. Det här, det är den okända historien om Lady Di, den som de flesta inte har en aning om …" Boken har fått en bra recension i DN medan SvD har varit kritiskt, kallar den för en "kladdig" historia. Kanske bäst att göra sig en egen uppfattning. Ibland är det skönt att läsa något lättsammare...

Det vore roligt att få veta om någon av er bloggläsare har läst Tigern från Galina och/eller Den okända historien och vad ni tyckte.

(Jo, om du skulle vilja bli medlem i Gondol använd gärna bannern som finns till höger här på bloggen.)