onsdag, maj 30, 2012

Och en månad går fortare än ett hjärtslag

Och en månad går fortare än ett hjärtslag är Bodil Malmstens fjärde loggbok, en efterlängtad fortsättning på de tidigare tre. Ja, efterlängtad - säkert inte bara av mig utan även av många andra Bodil-beundrare. Så här presenterar Bodil själv sin nya bok som i viss mån är en förlängning av hennes blogg Finistère:

"Loggböckerna hör ihop, inte bara för att titlarna är tagna från poeter som springer fram och tillbaks mellan böckerna, utan för att det hela blir en berättelse om ett av mina liv, det liv som skymtar på min blogg. Livet på bloggen är inte mitt privatliv, loggböckerna är inte bloggböcker, loggböckerna börjar där bloggen slutar och innehåller också texter från andra håll. Och bilder.

Början av boken utspelar sig fortfarande i staden efter Finistère, men trots Atlanten, trots grannarna - de galna, oumbärliga grannarna, trots mitt skrivande, läsande, det franska språket, kulturen och sjukvården, tågen som går enligt tidtabellerna, snäckorna och de märkliga maneterna på stränderna, de amerikanska polisserierna med våldsbenägna psykopater som jag ser på kvällarna, trots allt som är bra, allt som jag kommer att uppskatta helt och fullt först när jag har lämnat det, trots allt, är jag på väg därifrån."


Om man som jag har läst både Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig (ingen recension här på bloggen), Kom och hälsa på mig om tusen år (recenseras här) och De från norr kommande leoparderna (recenseras här) känner man igen nummer fyra redan vid första anblicken. Det är samma stil när det gäller texten och innehållet, samma fina och tilltalande layout, samma omsorgsfulla utformning av omslaget och pärmarna.

Även Och en månad går fortare än ett hjärtslag är en bok att förälska sig i och stillsamt njuta av en kväll eller en eftermiddag. Det är återigen en snabbläst bok: texterna är korta och det finns en del foton. De luftiga sidorna tillåter ens tankar att andas in innehållet utan att man blir andfådd och det ges tid och rum att stanna upp och bara tänka, se på boken, klappa på sidorna lite grann... Bodil Malmstens texter är snillrika och tankeväckande, hon är mästare på att sätta finger på det där lite speciella i olika företeelser utan att språkligt krångla till det. Hon gör sig aldrig till. Jag har alltid gillat blicken Bodil Malmsten betraktar världen med.

Titta gärna på Babel-klippet där Bodil pratar om boken.Och så vet jag att det ska bli en femte loggbok så småningom också. Härligt.

Köp boken på t.ex. FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.