tisdag, maj 22, 2012

Kor är heta idag

Ibland leder det ena till det andra, det kan räcka med en bild, ett intryck eller en naturupplevelse. Idag är det så att korna har kommit. Egenligen släpptes de ut i hagen som ligger nära vårt hus redan i lördags men det var först i morse som jag såg dem. De stod där bland allehanda gula blomster under äppelträden tunga av vitrosa blommor och det var så rofyllt och vackert som det bara kan bli en solskensmorgon i maj. Jag stannade till, gick så nära jag kunde och hälsade de välkomna. Kalvarna också, så söta.

En av "våra" kossor
Då kom jag på att jag måste åka till biblioteket och äntligen (!) låna boken KOR en kärlekshistoria som Mats och Åsa Ottosson har gjort tillsammans med fotografen Roine Magnusson. Jag känner Åsa och Mats, vi träffades ett par gånger och båda gångerna var det tack vare böcker och läsning, på deras hemmaplan.Det är inte så att jag aldrig har sett boken förut, för det har jag. På bokmässan förra året. Där var det mycket prat om ko-boken eftersom den blev 2012-års Pandabok. Jajamänsan, KOR en kärlekshistoria är inte vilken ko-bok som helst. Juryns motivering till Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok var: Kor – en kärlekshistoria ger oss alla en inblick i ett av vårt lands mest uppskattade och viktiga kulturarv – kossornas och människornas värld i skön förening. Boken rymmer allt: förföriskt foto, vackra illustrationer, välskrivna texter som lekfullt blandar fakta, dikter, kärlek och allvar till en oemotståndlig helhet."

Så jag har lånat ko-boken och ska läsa den. Det är en vacker bok med många fina och även roliga fotografier, stämningsfulla akvareller och texter som lockar till läsning. Och om jag inte förstår något kan jag alltid fråga kossorna i hagen hundra meter bort.

Bild på ko som tittar fram bakom en stor sten.
Foto: Roine Magnusson