måndag, maj 28, 2012

"Den nya Isabel" och "Alter ego"

Den nya Isabel av Katherine Mansfield och Alter ego av Adam Hansson är två premiärnoveller från det nystartade Collings förlag. En del av deras affärsidé är att värna om miljön, e-boken, biblioteken och, naturligtvis, litteraturen (novellerna hade t.ex. e-bokspremiär på biblioteken en vecka innan böckerna släpptes till återförsäljarna). I mina öron klingar det bra, jag håller tummarna för Collings.

Novellerna då, hurdana är de? Till det yttre är de läckra, vykortsstora och sköna att hålla i. Cirka trettio sidor "tjocka" och bläddervänliga. Till innehåll och stil är de dock helt olika. Den nya Isabel innehåller även bonusmaterial i form av översättaren Camilla Jacobssons text om Mansfield.

Den nya Isabel ingår i en serie som är tänkt att heta Collings Vintage. Katherine Mansfield (1888-1923) räknas som en av det tidiga 1900-talets största novellister och jag minns hennes namn från när jag läste Virginia Woolfs dagböcker, eftersom Virginia Woolf ofta nämner henne i dagböckerna från den tiden, både som vän och som konkurrent. Däremot har jag inte läst något av Mansfield förrän nu. Men Den nya Isabel gav mersmak. Jag tycker mycket om den här novellen eftersom den har en speciell stämning och det är också något med tonen som gör att man fängslas. Nästan lite Den store Gatsby-vibbar.

"Posten var sen som vanligt. De satt i trädgården i vilstolar under kulörta parasoller, förutom Bobby Kane som låg på gräsmattan, vid Isabels fötter. Hettan var kvävande och luften stod alldeles stilla.
- Tror ni att det finns måndagar i himlen? frågade Bobby Kane barnsligt.
- Himlen kommer att vara en enda lång måndag, mumlade Dennis halvsovande.
Allt Isabel kunde tänka på var vad som hade hänt med laxresterna från gårdagens middag. Hon hade tänkt göra en laxsallad med majonnäs till lunch, men nu...
Moira hade somnat. Sömn var hennes senaste upptäckt.
- Det är så fascinerande. man bara sluter ögonen. det är absolut ljuvligt."

Det är 1920-tal och lördag. Efter en arbetsvecka i London är William på väg till sommarhuset där hans fru Isabell, barnen Paddy och Johnny samt ett gäng konstnärsbohemer gör mer eller mindre ingenting. Och det är vamt. Det handlar om huruvida det ska bli till en förändring i Williams och Isabels liv. Man undrar hur det ska gå.

Medan Den nya Isabel är en riktig godbit, är Alter ego av Adam Hansson mer sparsmakad och rapp i stilen. Modern, kan man säga. Det går undan. Den handlar om en framgångsrik Art Director som en dag får sig en tankeställare och börjar fundera över vad han egentligen håller på med. Jag-berättaren heter Daniel och han står vid ett vägskäl. Reklamvärlden är en egen värld. Även Alter ego är läsvärd.Här kan du köpa eller låna Alter ego som e-bok.
Här kan du köpa eller låna Den nya Isabel som e-bok.