torsdag, april 05, 2012

"Svenska barnvisor" - den spelande sångboken

Svenska barnvisor är en underbar sångbok och den innehåller femtio mycket kända och mindre kända barnvisor. Det är noter, text, fina illustrationer och ... taddaaaaaa .... LJUD. Att det finns möjlighet att lyssna till musiken och sjunga med gör den här boken mycket speciell. Ingen cd-skiva medföljer utan musiken sköter man med hjälp av en spelmodul som sitter fast på ena sidan av boken, det är bara att knappa in visans nummer och trycka på play-knappen. Modulen går på vanliga batterier som är lätt att byta.

Melodierna är inspelade av fantastiska Tita Ahlin (piano och munspel) och det är också hon som har valt visorna till boken. Illustratören är Jessica Kurki.

Musiken innehåller inte sång, bara melodier - det är ju meningen att barnen ska sjunga. Det är jätteroligt att sjunga till Tina Ahlins musik, följa texten på sidorna och titta på bilderna som är stora och tydliga och innehåller ibland små roliga detaljer att peka på och prata kring. Man fastnar lätt, sångstunden kan bli lång (det är inte bara som jag säger, det är självupplevt). Jag och Mr Bokmania satt i soffan och sjöng länge dagen då boken gjorde entré i huset och då fanns inte ens några småbarn med. Så kan det gå, roligt hade vi.
Ett litet minus. Första strofens text står under noterna, texten till de övriga stroferna står för sig själv. Jag skulle vilja att hela texten, dvs inklusive första strofen, stod separat. Jag tycker att det är svårläst med texten under noterna när man inte kan sången. Men det är bara vad jag tycker.

Svenska barnvisor är till sin helhet en mycket fin bok och spelmodulen höjer den ytterligare en nivå. Alla barn borde få den och sjunga, sjunga, sjunga.

Mycket bra tänkt av förlaget, spelmodulen har uppenbarligen blivit ett lyckat koncept (finns redan här och här).

Köp boken på t.ex. FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.