måndag, april 30, 2012

Stjärnlösa nätter

I romanen Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad behandlas ett ämne som alltid gör oss svenskar upprörda och stötta därför att problematiken är oss så främmande. Jag pratar om tvångsäktenskap och hederskultur. Det ligger inte vår natur, det ingår inte vår västerländska kultur, det är konstigt och obegripligt och alldeles, alldeles fel. Så tänker vi. Tyvärr har frågan återigen aktualiserats på det mest smärtsamma sättet när medierna sedan en vecka tillbaka rapporterar om ett misstänkt hedersmord på en 19-årig kvinna i Landskrona (DN). Det är djupt tragiskt. Just då, när nyheten kom, lyssnade jag för fullt på ljudboken Stjärnlösa nätter (i författaruppläsning). Litteratur och verklighet möttes.

I Stjärnlösa nätter berättar Arkan Asaad sin egen historia om hur han som nittonåring blev bortgift med sin kusin i Kurdistan, fast han själv är uppvuxen i Sverige. Vanligtvis tänker vi på flickor som blir bortgifta mot sin vilja och vars liv blir försörda på grund av hederskultur och hot om våld men i den här romanen är det alltså en tonårskille som råkar ut för tvånget att gifta sig med en kusin från hemlandet.

I boken möter vi Amár från Västerås och hans familj. Mamman är borta och pappan är sträng och dominerande. Sommaren efter gymnasiet beger sig pappan, Amár och småsyskonen på en bilresa till irakiska Kurdistan. Amár har ingen aning om att pappan har gjort upp om ett giftermål mellan Amár och kusinen Amina. Först vägrar Amár att gifta sig men till slut gör han som hans far säger åt honom att göra. Han blir gift. Bortgift. Sedan ångrar han sig bittert. Hans liv blir ett mentalt helvete, helst skulle han vilja få allt ogjort. Och vilken tur att det ska ta två år innan Amina kan flytta till Sverige! Under tiden förälskar sig Amár i Shilan men berättar inte att han är gift. Lögnerna hopar sig på alla plan, stressen och familjens press på Amár ökar och när sanningens ögonblick närmar sig vet Amár varken ut eller in. Så faller korthuset samman med ett brak, något annat är inte heller att vänta.

Stjärnlösa nätter är en gripande bok som man sent glömmer. Jag började läsa den (lyssna på den) helt utan några speciella förväntningar, mest bara för att jag var lite nyfiken. Genast noterade jag den enkla och (om jag nu kan uttrycka det så) olitterära stilen. Nja, tänkte jag först. Men snart blev jag tagen just av den här enkelheten i berättandet. Den ger en direkthet och en närhet som sluter händerna om hjärtat och själen och får dem att vibrera av känslor. Texten är okonstlat och uppriktigt skriven och den andas all vånda, rädsla, kärlek, hopplöshet och hopp som bokens Amár upplever under de två tre åren som berättelsen sträcker sig över.

Även en kille kan bli bortgift och utsättas för starka påtryckningar och till och med dödshot från familjens sida på grund av hederskulturen. Detta är en berättelse inifrån och den är stark. Det är också en berättelse där det varken finns hjältar eller vinnare. När allt är över står människorna kvar, svikna, sårade och lurade på var sitt sätt.

Arkan Asaad belyser hedersbegreppet och traditionen att gifta sig med kusiner utifrån sin egen erfarenhet, en erfarenhet som har kostat honom blod och tårar och nästan även livet. Läs hans bok, låt ungdomar läsa den. Vi måste prata om det. Det gör Arkan idag. På hans egen hemsida kan du läsa mer om honom och boken.

Boken finns att köpa på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.