lördag, april 07, 2012

Sju år

Sju år av den tyske författaren Peter Stamm är en mycket läsvärd berättelse om vardagslivets glädjeämnen, kval och förluster. Författaren använder sig av det klassiska greppet att huvudpersonen berättar om sitt liv för någon annan: i det här fallet är det Alexander som berättar för sin frus vännina Antje.

Alexander är gift med vackra och stiliga Sonja, båda är arkitekter och har en firma tillsammans i München. De gifte sig efter examen. Av de två är Sonja den drivande och ambitiösa parten, Alexander glider mest med, känns det som. Ingen av dem känner sig dock särskilt lycklig i äktenskapet, det är lätt att skylla på Alexander. Och ja, han faller för en annan kvinna och inleder ett förhållande.

Så här långt är det inte mycket nytt under solen, en relationsroman som det finns många av, tänker jag först. Men allteftersom jag fortsätter att läsa kommer jag underfund med att här finns det något som är unikt, samtidigt som detta något övergår i det allmänmänskliga och inbegriper även frågor som lojalitet, klass, invandring och jämställdhet. Det är ingen tvekan om att Peter Stamm är en skicklig författare med människokännedom och känsla för vilken påverkan samtiden kan ha på människors liv.

Kvinnan som Alexander inleder en minst sagt egendomlig relation med heter Iwona och är polsk invandrare utan uppehållstillstånd. Hon är en total motsats till Sonja. Vid ett tillfälle konstaterar Alexander att han aldrig har ägt en människa så som han gjort med Iwona. Han blir upphetsad av Iwonas hängivenhet, passivitet och känslomässigt beroende, han dras till henne som av en magnet, kan inte släppa henne. Ändå är det knappast kärlek han känner gentemot Iwona, inte heller känner han lycka med henne. Trots att han är medveten om att han behandlar Iwona illa, fortsätter han. Är det makten över en anan person som berusar honom så eller vad är det fråga om?

Saker och ting kompliceras när ett barn beträder scenen. I och med det tillkommer ett tungt ämne i romanen, nämligen adoption. Tyskland är inte Sverige, inställningen till adoptionsproblematiken är en annan, som svensk blir man smått upprörd. Här får romanen ett djup.

Berättelsen sträcker sig över många år, kärlek, lycka och ansvar utforskas och jag är tacksam över att Peter Stamm förmår att sätta på sig nya, fräscha glasögon när han betraktar detta eviga ämne. Det gör Sju år till en läsvärd roman och en berättelse att fastna för och tänka kring.


Läs också varför Lyrans noblesser gillade Sju år.


Boken finns att köpa på Bokus eller AdLibris.