Britten Chris Cleave (1973) är journalist och bosatt i London (hans hemsida finns här). Little Bee som i Storbritannien heter The Other Hand är hans andra roman men den första som finns på svenska, översatt av Ulla Danielsson. Cleave har sedan debuten med Incendiary (2005) skördat många framgångar världen över. Snart ska Little Bee bli film också. Som barn levde Chris Cleave i Västafrika och det märks att han har en personlig relation till kontinenten eftersom han skriver med så mycket empati.
Little Bee är sexton år gammal och kommer från Nigeria. I två år har hon suttit som illegal flykting på en förläggning utanför London och lärt sig engelska till nästan perfektion. Hon är ensam och utan vare sig pengar eller kontakter men har ett tummat visitkort i fickan. Namnet på visitkortet är Andrew O´Rouke och tillhör en man som Little Bee träffade på en strand i Nigeria. Så snart Little Bee släpps från förläggningen beger hon sig till Andrews adress i hopp om att han och hans fru skulle vilja hjälpa henne. Men dagen då hon knackar på O´Roukes dörr är dagen för Andrews begravning.
Förutom Little Bee finns det ytterligare en jag-person i boken och det är den nyblivna änkan Sarah O´Rouke, redaktör på en ett glansigt modemagasin. Det är Little Bees och Sarahs berättelser som varvas och möts på boksidorna. Mellan Sarah och Little Bee springer Sarahs tvåårige son Charlie, alltid utklädd till Batman. Batmandräkten är hans skyddsmur, genom den blir hans värld hanterbar. När man är liten tror man ju att man likt Batman kan slå ihjäl alla elakingar och rädda världen. Fast sedan blir man äldre och inser att lite av världens ondska finns inom en själv. Sedan blir man ytterligare lite äldre, vänjer sig vid tanken och tycker inte ens längre att det är så värst farligt med sakernas tillstånd. Lite skrämmande. Jag tänkte mycket på det medan jag läste.
Händelsen på stranden i Nigeria är berättelsens centrala punkt, allt kretsar kring denna dag som för alltid har förändrat de inblandades liv. Chris Cleave är skicklig på att spinna fram tråden och gradvis avtäcka sanningen och konsekvenserna för oss. Sedan får vi plötsligt hela bilden av dagen på stranden, helt oretuscherat, och det blir ett ögonblick av fasa. När man som läsare sitter där med boken i knät och är stel av förfäran kommer frågan: Vad skulle jag vara villig att offra för att rädda en annan människa?
Mest gillar jag porträttet av Little Bee. Vilken överlevare! Hon är tuff, klok, rolig och har en fascinerande förmåga att iaktta och reflektera över sin omgivning. Little Bees tankar om kulturella skillnader mellan afrikaner och västerlänningar är obetalbara, det är lätt att skratta tillsammans med henne för hon har verkligen en härlig humor.
En liten invändning jag har är att Cleave möjligen är för övertydlig i sitt budskap och när det gäller persongalleriet. Trots det lilla minuset berör Little Bee på djupet. Få böcker är nämligen så engagerande och älskvärda som denna.
(Den här recensionen publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2012-03-27. Här på bloggen återges den med tidningens samtycke.)
(Den här recensionen publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2012-03-27. Här på bloggen återges den med tidningens samtycke.)