söndag, mars 25, 2012

Nordiska rådets litteraturpris 2012 - en ny författare på måste-läsa-listan

Den norska författaren Merethe Lindstrøm (1963) har fått Nordiska rådets litteraturpris 2012 för romanen Dager i stillhetens historie (2011). Hon är helt okänd för mig och efter jag läst lite här och var på nätet förstår jag att hon generellt är ganska så okänd utanför det norska litterära landskapet. Desto mer spännande, tycker jag. Jag vill absolut läsa vinnarboken och hoppas att översättningen till svenska inte låter vänta på sig särskilt länge, inte med tanke på att temat för årets Bokmässa i Göteborg är Nordisk litteratur. (Oj, det påminner mig också om att fjolårets vinnare står oläst i bokhyllan.)

Motiveringen till priset är följande:
”Med en stillfärdig, precis och eftertänksam prosa berättar Lindstrøm om hur ett dramatiskt förflutet långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande.”

Läs mer om författaren och boken här.