söndag, mars 25, 2012

Nordiska rådets litteraturpris 2012 - en ny författare på måste-läsa-listan

Den norska författaren Merethe Lindstrøm (1963) har fått Nordiska rådets litteraturpris 2012 för romanen Dager i stillhetens historie (2011). Hon är helt okänd för mig och efter jag läst lite här och var på nätet förstår jag att hon generellt är ganska så okänd utanför det norska litterära landskapet. Desto mer spännande, tycker jag. Jag vill absolut läsa vinnarboken och hoppas att översättningen till svenska inte låter vänta på sig särskilt länge, inte med tanke på att temat för årets Bokmässa i Göteborg är Nordisk litteratur. (Oj, det påminner mig också om att fjolårets vinnare står oläst i bokhyllan.)

Motiveringen till priset är följande:
”Med en stillfärdig, precis och eftertänksam prosa berättar Lindstrøm om hur ett dramatiskt förflutet långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande.”

Läs mer om författaren och boken här.

5 kommentarer:

Unknown sa...

När det gäller Norsk litteratur så finns det ingen som helst anledning att vänta på översättningar. Det är ju konstigt att man i Norge kan sälja Svensk litteratur som inte är översatt till Norska, medan det motsatta inte existerar i Sverige!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

I princip håller jag med dig, men tyvärr handlar det om att man (jag) är ovan och bekväm.

Unknown sa...

Annina Rabe sammanfattar det hela mycket väl i SvD, "Svenska bokläsare är dåliga nordister, medan norrmän, danskar och finländare har bra koll på svenska böcker.". En mycket bra början är ju förövrigt kulturprogrammen från radio/TV i de andra nordiska länderna. Sveriges Radio är bra på mycket, men när det gäller litteraturbevakning så är både NRK och DR betydligt bättre.

http://www.svd.se/kultur/pinsam-okunskap-om-norden_6953835.svd

Anonym sa...

Intressant, tack för länken.
/bokmania

Västmanländskan sa...

Hej!
Jag ställer en fråga till alla som varit med i den nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek:

http://vastmanbok.blogspot.se/2012/05/fraga-flytta-den-nordiska-utmaningen.html