måndag, mars 19, 2012

Kära bokvänner!

Hur har ni det? Hoppas att ni har det bra. Själv kan jag inte klaga bortsett från den helvetes förkylningen som jag lider av just nu, men den är som tur är övergående.

Det finns många bra nya böcker ute nu, har ni tänkt på det? Jag tycker att årets marsmånad är en riktig superbokmånad, det har liksom tagit sig rejält på boknyhetsfronten efter en något trög start i januari och en flåsig uppfartssträcka i februari. Sammanlagt har jag faktiskt fått läsa ett flertal utmärkta böcker ur vårens bokflora och några, de purfärskaste, har jag ännu framför mig. Jag har gjort ett litet collage av bokomslag till de böcker som är mina favoriter den här våren (dvs januari-mars). Tre av böckerna är ännu olästa men väntar i läshögen (Havsmannen av C-J vallgren, Efter mörkrets inbrott av H Murakami och Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag av B Malmsten) och två är under pågående och intensiv läsning (Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot och Min mors tystnad av Lizzie Doron).


De övriga böckerna på bilden har jag läst och tyckt mycket men eftersom jag inte har bloggat om samtliga än länkar jag i konsekvensens namn till förlagssidorna i stället (Little Bee av Chris Cleave, Agaat av Marlen van Niekerk, Jag kan se i mörkret av Karin Fossum, Blå skymning av Joan Didion, Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa och Tunisian Girl av Lina Ben Mhenni.

Har du läst eller ska du läsa någon av böckerna jag tipsar om här? Om inte, så rekommenderar jag varmt allesammans.

Jag tänkte att jag också skulle skriva några rader om mitt bloggande som kan upplevas gå på sparlåga, men egentligen är det en sanning med modifiaktion. Det stämmer att jag inte alls uppdaterar bloggen lika ofta som tidigare utan kanske bara två gånger i veckan men det betyder inte att jag är frånvarande från nätet och sociala medier.

I och med att jag är allt mer aktiv på facebook finfördelas innehållet mellan de två plattformarna. Bloggen har mest blivit till för recensioner och längre genomtänkta inlägg medan facebook och twitter har blivit ett oumbärligt sätt för mig att hålla den dagliga kontakten med er som läser Bokmania, med andra likasinnade och med branschfolk. Det är mycket spännande. Alla spontana tankar, snabba boktips, aktuell bokinformation, boknördiga infall och annat som bara är kort och här och nu funkar så mycket bättre på facebook, tycker jag. Det passar mig att dela upp det på det viset och jag trivs jättebra med det. Egentligen är det paradoxalt att jag som var en sådan fb-motståndare under lång tid har blivit så totalt omvänd. Men man är inte sämre än att man kan ändra sig, särskilt när man faktiskt ser fördelar.

Först hade jag dåligt samvete för mitt försummande av bloggen eftersom jag hade fått för mig att jag blivit en "dålig" bokbloggare men sedan förstod jag att det är en ny fas som har inträtt i mitt blokbloggande. Man utvecklas även som bokbloggare och hittar nya vägar att nå ut med sitt budskap och sina tankar.

Jag kan inte komma ifrån att jag genom att målmedvetet använda mig av såväl bloggen som facebook (och twitter också, fast den gillar jag inte lika mycket) blivit mycket mer effektiv. Samtidigt som jag delar med mig av så mycket mer jämfört med tidigare har jag, vilket kanske är det bästa av allt, fått mer lästid. Renodlat bloggande var och varannan dag tar mycket tid i anspråk, särskilt om man skriver långsamt som jag gör. Facebook går fortare. Jag får också mer input och därmed mer att inspireras av, kommentera, tipsa om och dela med mig av. Jag gillar det. Nackdelen med att blogga mindre är att statistiksiffrorna blir sämre men ärligt talat bryr jag mig inte om det. Innehåll och helheten är viktigast för mig.

En till faktor som har påverkat utvecklingen i den givna riktningen är mina återkommande recensionsuppdrag för Eskilstuna Kuriren, SR P4 Sörmaland och FritzStåhls bokpanel. Många bäckar små men tillsammans blir det en hel del tid som går åt till skrivandet vid sidan av mitt lärarjobb. Det är också därför som facebook fungerar så bra när jag måste prioritera annat skrivande än bokbloggande. Swisch swisch och läget är uppdaterat.

Om du inte är min (bok)vän på facebook än men vill bli det, hittar du mig här. Bloggens gilla-sida på facebook finns här. Med de båda får du ett perfekt komplemment till bloggen och missar aldrig någonting av det som rör sig i min "bokstörda" hjärna.

Det var ungefär det som jag hade på hjärtat, berätta gärna för mig vad ni tycker om kombinationen blogg-facebook-twitter. Nu ska jag ta mer alvedon och näsdroppar och placera mig i läsfåtöljen vid fönstret som vårsolen skiner igenom och fortsätta läsningen av Min mors tystnad. Den vill bli utläst idag.