onsdag, mars 21, 2012

Den odödliga Henrietta Lacks

Den odödliga Henrietta Lacks av den amerikanska vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot är ingen roman, utan en faktabok. Likväl är den en rysare och en bladvändare. Jag har blivit djupt berörd av bokens innehåll och börjat tack vare den reflektera över frågor som jag förut inte tänkt så mycket på för i min lilla värld förstod jag inte att allt det som boken handlar om någonstans berör även mig själv och ja, oss alla.

Henrietta Lacks var en fattig, svart fembarnsmor från Baltimore som i 31-årsåldern dog i agressiv livmoderhalscancer. Året var 1951. Innan hon dog hade en läkare, utan att informera Henrietta, tagit några prover från hennes cancertumör och skickat dem till ett labb där cancercellerna började dela sig och dela sig och dela sig... i all oändlighet. Fram tills idag har Henriettas celler levt längre tid utanför hennes kropp än när de var en del av den och de finns i alla laboratorier över hela världen.

Henrietta Lacks celler kallas för HeLa-celler och har revolutionerat så gott som all modern medicinsk forskning. HeLa-cellerna har bidragit till tre Nobelpris, till poliovaccinet och till olika genombrott inom aids- och cancerforskningen. De har varit i rymden och sprängts i atombomber och de används inom den genetiska forskningen.

HeLa-celler är en industri som även ekonomiskt sett har antagit gigantiska proportioner och som många har blivit stenrika på samtidigt som man får betänka att Henriettas familj och ättlingar periodvis inte ens har råd att ha vanlig sjukförsäkring. Det är så man baxnar! Utifrån den synvinkeln handlar boken i allra högsta grad om vad ras och klass vill säga för man blir medveten om hur lätt det är att utnyttja fattiga och obildade människor.

Boken är en resa genom den moderna medicinska forskningens historia med fokus på läkar- och forskaretik och jag kan lova er, det är ingen rolig läsning. Bitvis skäms man att man är vit och man tror knappt sina ögon (eller öron, om man lyssnar på boken som jag gjorde) när man läser det man läser. Det är alldeles förfärligt ibland.

Den faktamässiga delen av boken är oerhört intressant, jag skulle aldrig kunnat gissa att jag skulle falla för en bok om cellforskning och medicinsk historia. Rebecca Skloot är oerhört skicklig på att berätta så att man förstår utan att hon för den sakens skull är övertydlig. Hon är jättepedagogisk när hon förklarar och gör även komplicerade begrepp solklara. Hon är också bra på att röra sig mellan detaljer och stora sammanhang. Hon visar hur allt hänger ihop och hur det vi idag tar för givet har blivit till, till exempel när det gäller lagstiftning angående insamling och lagring av biologisk material mm.

Intressanta fakta i all ära, men det är inte de som gör boken till en rysare. Det är det mänskliga dramat bakom! Henrietta Lacks var en kvinna av kött och blod och det är hennes barn också. Deras öden och livshistoria är mycket gripande. Dottern Deborah som var så liten när Henrietta dog att hon inte ens mindes sin mamma kommer vi verkligen nära i boken. Hennes kamp för att lära känna sin mamma och för att förstå de där förbaskade cellerna är hjärtskärande. Överhuvudtaget är den delen av boken en gripande berättelse om hur en fattig, svart familj utan utbildning möter en övervägande vit, välutbildad forskarvärld. De pratar ju inte ens samma språk!

Boken väcker många tankar och frågor eftersom det som berättas berör så många områden: etik, religion, vetenskap, juridik, klass, ekonomi. Vad är en människa? När är man död? Vem har äganderätten till biologiskt material? Hur mycket ska en patient få veta? Vem har rätt till pengarna?

Den odödliga Henrietta Lacks är helt enastående, framför allt genom att Rebecca Skloot är så noga med att visa den mänskliga sidan av historien om HeLa-cellerna.

Till svenska är boken översatt av Göran Grip. Boken finns tillgänglig i olika format, både som inbunden, som ljudbok och som e-bok. Själv valde jag att lyssna på boken, det var Katarina Ewerlöf som läste - otroligt bra!

Lyssna: Bok: Den odödliga Henrietta Lacks (2012)



Fler bokbloggare har läst Henrietta Lacks odödliga liv, t.ex: Bookis, Emmas bokhylla, Spetsig, Marcusbiblioteket.

Boken finns att köpa på t.ex. FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.