onsdag, mars 14, 2012

Besatta

Om man själv är besatt av att läsa böcker, tycker man alltid att det är jätteskönt att möta likasinnade. Besatta - äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem är ett smått galet litterärt möte med en litteraturforskare som är besatt av böcker i allmänhet och rysk litteratur i synnerhet. Elif Batuman (1977) som har skrivit boken är amerikanska med familjerötter i Turkiet och man kan verkligen undra varför hon fallit just för ryska författare. Dessutom till den milda grad att hon inte bara nöjer sig med att läsa de gamla ryska gubbarnas verk, utan prompt måste också lära sig ryska och uzbekiska och åka iväg till Ryssland och Uzbekistan för att komma dem så nära som möjligt. Hon menar att det gör något med en när man ser hatten som brukade sitta på Tolstojs huvud. I mina ögon är det ett mycket sympatiskt drag, för jag älskar också att glo på författarnas tillhörigheter placerade i glasmontrar eller stå andäktig vid deras gamla skrivbord.

Elif Batuman har doktorsexamen i komparativ litteratur och anser det vara nödvändigt att vara rolig när man skriver om litteratur. "Jag förstår inte hur man kan skriva litteratur eller litteraturkritik som inte åtminstone bitvis är rolig. Jag förstår inte varför någon skulle vilja producera den, eller varför någon skulle vilja den. Så, ja, jag försöker vara rolig", sa Batuman i en DN-intervju.

Är hon roliga att läsa då? Svar: ja! Torrt akademiskt dravell lyser med sin frånvaro. Jag skrattar gott när jag t.ex. läser hur hon pga en borttappad resväska trippar omkring i Jasnaja Poljana iklädd träningsbyxor, flanelskjorta och flipflops och hur några av de andra Tolstojforskarna utgår ifrån att hon är tolstojan och avlagt ett heligt löfte att gå omkring i sandaler och dag ut och dag in bära samma enkla skjorta. Batuman skriver mycket personligt och oavbrutet underhållande samtidigt som man inte en sekund tvivlar på hennes enorma kunskap i ämnet rysk litteratur för den är grunden som texten vilar på.

I sju avsnitt berättar hon om Babel, Tolstoj, Tjechov, Puskin, Dostojevskij m.fl. Hon visar oss människorna bakom de stora litterära namnen och när hon berättar om böckerna, har man lust att rusa fram till bokhyllan och plocka fram Anna Karenina eller vad det är för tjock rysk klassiker man har ståendes dammig där. Bessatheten smittar av sig, liksom läslusten.

Texten är en blandning av essä, personlig betraktelse och reseskildring. "Sommaren i Sammarkand" som återkommer likt en refräng i boken är mera åt reseskildringhållet med bokdoft, medan "Vem dödade Tolstoj" är ett verkligen annorlunda författarporträtt. Nästan som en deckare, för Batuman lyfter frågan om Tolstoj möjligen kunde ha blivit mördad. Kanske av Tjechov? Jösses! Batuman tar oss också med på forskarkonferenser och studie- och forskningsresor, allt berättat med lättsam humor. Det är kul att läsa och man får träffa mycket folk.

Det är så Batuman gör, hon skriver personliga reportage om böckerna och författarna hon älskar och hon reflekterar kring litteratur och litteraturvetenskap (och människorna som bedriver den). Ett roligt avsnitt är också när hon berättar hur hon till slut kom fram till att uzbekisk poesi inte var hennes grej, utan att hon hellre vill hålla sig till tegelstensromaner. Jag har antecknat ett flertal intressanta citat om saker som besatthet som motiv i stora romaner, om tegelstensromaner, om läsning och begär eller om språk.

På omslaget - som för övrigt är skapat av Henrik Lange - står det att Besatta är som "en blandning av Borges och Borat" och tja, den är väl något i den stilen.

Besatta är en underbart nördig bok för litteraturfantaster (läs gärna även bokhorans hyllning). Lika smart och kunnig som underhållande. Om man mot all förmodan har glömt varför man gillar att läsa, blir man påmind om det. Så här avslutar Batuman sin bok:

"Om jag fick börja om idag skulle jag välja litteratur igen. Om det finns några svar i världen och i universum, tror jag fortfarande att det är där vi kommer att finna dem."

Köp boken på Bokus eller AdLibris.