tisdag, februari 07, 2012

Hallå där alla ni som är nyfikna på tjeckisk litteratur - en pärla har kommit ut på svenska

Det lilla bokförlaget Rámus har nyligen gett ut min favoritroman av den tjeckiska författarinnan Petra Hulová som jag bloggade om när jag körde bloggserien om tjeckisk litteratur. Som jag hoppades och väntade på att boken skulle komma ut på svenska! Nu har den kommit, hurra hurra, och heter på svenska Allt detta tillhör mig (översättning Sophie Sköld).

Så här lyder förlagets presentation:
"Allt detta tillhör mig är historien om fyra generationer mongoliska kvinnor vars öden från sin olika perspektiv vävs in i varandra. Det mongoliska livet är en värld exotisk och fjärran den europeiska; de stora vidderna, livet i geren på stäppen. Samtidigt som de känslor och erfarenheter sin skildras är universella och likadana världen över, liksom det förtryck och den xenofobi kvinnorna utsätts för. Problemen och livsödena är de för en farmor som ett barnbarnsbarn, även om tiden och miljön skiljer sig. Längtan efter något annat, något bättre, som så ofta leder till något än värre. Berättelsen tar sin början i det vidsträckta mongoliska landskapet med hästar, jakmjölk, livet i de rökfyllda gererna och en systers för tidiga död, för att sedan i längtan till storstaden fortsätta till Ulanbaatars fattiga betonghöghus, små serveringar, utbredd alkoholism, arbetet som prostituerad på bordell och en oäkta dotter. Generationernas öden flätas samman alltmer och en växlande relation mellan kärlek och förakt skrivs fram – att utnyttjas, viljan till revansch."

Här finns positiva tidningsrecensioner att läsa: SvD, GP och DN.

Jag kan bara tillägga att Hulovás roman inte liknar något annat och att jag hoppas och önskar att den hittar sin väg till läsarnas hjärtan, för det är den värd. Det tycker även bokbloggaren Ingrid.