söndag, januari 22, 2012

Tunisian Girl

Lina Ben Mhenni är en ung nätaktivist från Tunisien och en av de som bevakade revolutionen när den blossade upp i Tunisien i december 2010 och blev startskottet för hela den arabiska våren. I sin rapportering har Lina använt sig av alla tillgängliga sociala medier så som blogg (A Tunisian Girl), facebook, twitter och flickr och det hon rapporterade om var hur regimen systematiskt inskränkte yttrandefriheten genom att medvetet inte informera befolkningen om sådant som hände i landet. Lina ben Mhenni har från första början bloggat under sitt riktiga namn - och på engelska, vilket gjorde att hon snabbt nådde läsare utanför Tunisien. Tack vare Lina och hennes nätaktivistvänner fick inte bara världen veta vad som var på gång, utan även tunisierna själva. Med hjälp av framför allt facebook blev det mycket lättare att samordna och dokumentera demonstrationer mm.

I boken Tunisian Girl - en bloggares berättelse om den arabiska våren (översättning av Alexandra Dumas) skriver Lina Ben Mhenni om hur hon blev nätaktivist, vilka metoder som användes, ja, hur allt gick till. Det man som läsare mest slås av är hennes oräddhet, mod, övertygelse och glöd men också ödmjukhet. På intet vis övervärderar hon sin egen roll i revolutionen, höjer inte sin insats över alla andras. Tvärtom betonar hon att revolutionen utkämpades av tusentals människor ute på gator och torg och på nätet. Fast jag kan inte låta bli att tycka att det är fantastiskt att människor som Lina Ben Mhenni finns.

Det är också fascinerande att läsa om nätets betydelse för utgången. Hon ger ett exempel. År 2008 (tror jag att det var) ägde en stor gruvstrejk rum i Tunisien som brutalt slågs ner av regimen. Tidningarna skrev ingenting. Att bara 800 000 tunisier var på facebook räckte inte till att sprida information till tillräckligt många för att en heltäckande revolution skulle kunna äga rum redan då. 2010 fanns mer än två miljoner tunisier på facebook, vilket gjorde att händelserna kunde få ett helt annat genomslag. Det är häftigt!

Boken Tunisian Girl är tunn, bara ett sextiotal sidor, men det finns oerhört mycket mental kraft i den. Boken berättar om det som hände och innehåller också kommentarer och efteråt-reflektioner kring det samt citat från Linas blogg från den aktuella tidsperioden. Ett spännande tidsdokument! Man kan inte tycka annat än att det är oerhört intressant. Eftersom Lina är språklärare till yrket håller texten som sådan också en god kvalité. Hon skriver rappt, tydligt och gör sig inte till. det märks att hon är van vid att utnyttja korta format. Texten flyter på och som läsare är man med i den.

Förordet till den svenska utgåvan av Tunisian Girl är skrivet av Yasmine El Rafie som är sociala medier-korrespondent på Sveriges Radios Alltid nyheter. På sin blogg har hon publicerat hela förordet, det är bara att läsa (rekommenderas varmt).

Annars har boken Tunisian Girl fått en egen svensk webbplats där man samlar information om Lina Ben Mhenni och boken. På sidan finns också många länkar samlade.

Missa inte den här boken, den är mycket läsvärd. Priset för den är bara otroliga (ca) 65 kronor! Finns t.ex. på FritzStåhl, AdLibris eller Bokus.